The Economist le urează românilor şi bulgarilor „Bun venit“ în Marea Britanie, într-o scrisoare deschisă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Renumitul săptămânal britanic a publicat astăzi o scrisoare deschisă în care îi invită pe români şi pe bulgari să vină să muncească în Marea Britanie, amintindu-le că de la 1 ianuarie sunt liberi să meargă oriunde în Uniunea Europană. „The Economist“ a lansat o serie de articole pozitive cu privire la prezenţa românilor în Regatul Unit, în încercarea de a combate valul de critici nerealiste promovate de tabloide şi guvernanţi.

În această scrisoare, ziarul le aminteşte totodată liderilor britanici, „care par că au uitat acest lucru", că Londra a exercitat presiuni ca Romania să adere la UE, "ştiind că într-o zi veţi ajunge în pragul uşii noastre".

„Ziarele din Marea Britanie sunt pline de materiale despre sărăcia, infracţionalitatea şi foamea voastră de ajutoare sociale. Politicienii ei denunţă regulile libertăţii de circulaţie care vă vor permite să veniţi aici şi se grăbesc să vă înăsprească accesul la ajutoare. Populaţia sa vă este mai ostilă decât germanilor sau francezilor: aproape jumătate din britanici cred că Guvernul lor ar trebui să vă interzică accesul în ţară, chiar dacă este împotriva legii să facă acest lucru", scrie prestigioasa publicaţie britanică, adăugând „s-ar putea, după toate aceste lucruri, să vă fi făcut impresia că nu sunteţi bineveniţi".

La început va fi dificil, însă istoria numeroaselor valuri de imigranţi arată că nu peste mult timp românii se vor integra în societatea britanică, subliniază publicaţia.

„Nu este vina voastră că cei mai mulţi dintre concetăţenii noştri nu vă vor. Parţial, problema o constituie polonezii", continuă ziarul, care aminteşte episodul migrării polonezilor.

„Dar dacă liderii noştri s-au înşelat în urmă cu un deceniu cu privire la numărul polonezilor şi altor est-europeni care aveau să vină în Marea Britanie, ei se înşală şi mai mult acum, în privinţa consecinţelor", scrie The Economist, care respinge afirmaţiilor politicienilor potrivit cărora imigranţii sunt „o povară asupra serviciilor publice, deja afectate de austeritate".

Publicaţia contraargumentează, în continuare, relevând că imigranţii, fiind tineri şi în putere, nu folosesc serviciile publice prea mult, contribuie la buget cu mai mult decât beneficiază ca ajutoare şi servicii şi salvează şcolile şi spitalele de la tăieri bugetare. „Ei ne cresc economia (...), dacă semănaţi chiar şi pe departe cu ei, veţi reprezenta un boom economic" pentru Marea Britanie, apreciază ziarul.

The Economist le spune românilor că „din păcate" sondajele nu mint cu privire la faptul că doar „puţini vă vor aici", atrăgându-le atenţia celor care cerşesc sau fură că vor ajunge subiect de ziar, dar apreciind că, în acest fel straniu, de fapt îi ajută.

După ce le oferă o serie de informaţii despre piaţa muncii şi atitudinea britanicilor, The Economist îi îndeamnă pe români ca, în cazul în care sunt foarte îngrijoraţi din cauza prejudecăţilor britanicilor să pretindă că sunt italieni. „Nimeni nu îşi va da seama" că nu e aşa, conchide ziarul.

Citiţi mai multe 

The Economist: România nu este aşa cum o prezintă tabloidele britanice

„La 1 ianuarie 2014, Marea Britanie va fi cuprinsă (sau, eventual, „inundată"), de imigranţii români şi bulgari. Asta, cel puţin, este afirmaţia care se face acum aproape zilnic în ziarele de scandal, care par a avea accese de panică cu privire la expirarea restricţiilor tranzitorii pentru cetăţenii celor două state membre ale UE“, anunţă The Economist într-un material care demontează temerile britanicilor.

Mult mai puţini români şi bulgari vor veni în Regatul Unit decât sugerează presa (şi nici nu este aşa greu de calculat: unele rapoarte vehiculează un număr de 29 milioane, efectiv populaţia celor doua ţări împreună). 

Ambasadorul României la Londra, Ion Jinga: „Daily Mail distorsionează scandalos”

„În contextul în care ne apropiem de data la care restricţiile pe piaţa forţei de muncă vor dispărea, pentru o bună parte din mass-media britanice, românii sunt ţapul ispăşitor perfect responsabil pentru tot ce nu merge bine în Marea Britanie. Articolul recent din Daily Mail în care se notează că românii sunt arestaţi de şapte ori mai des decât britanicii este un alt exemplu nefericit”, scrie ambasadorul român în ediţia engleză a Huffington Post.

Diplomatul Ion Jinga precizează că ziarul britanic în cauză manipulează şi distorsionează statisticile, deformând realitatea.

Articol ofensator în „Daily Mail”: românii sunt arestaţi de şapte ori mai des decât britanicii

Cotidianul britanic „Daily Mail” a publicat vineri un nou articol ofensator la adresa românilor, declarând că aceştia sunt arestaţi de şapte ori mai des decât britanicii în Albion, o rată şi mai mare a infracţiunilor fiind posibilă de la 1 ianuarie, moment în care vor fi ridicate restricţiile pentru imigranţii români şi bulgari.

Front comun împotriva exceselor britanice. Cum îi răspund oficialii europeni şi români lui David Cameron

Intenţiile premierului britanic de a cere schimbarea legislaţiei europene privind libera circulaţie pentru cetăţenii UE din România şi Bulgaria şi decizia sa de a înăspri regulile de acordare a beneficiilor sociale au provocat reacţii dure din partea oficialilor europeni. O pleiadă de mustrări şi argumente a fost lansată asupra lui David Cameron din partea Bruxellesului, dar şi a altor reprezentanţi ai capitalelor UE.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite