Tensiuni la frontiera dintre UE şi Belarus: Lituania mobilizează armata, în timp ce Polonia avertizează în privinţa riscului producerii unui „incident major”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Frontiera dintre Lituania şi Belarus FOTO EPA-EFE
Frontiera dintre Lituania şi Belarus FOTO EPA-EFE

Lituania a mobilizat soldaţi şi intenţionează să declare starea de urgenţă la frontiera cu Belarus pentru a se pregăti în faţa unui posibil flux de migranţi, informează Reuters.

Din motive de securitate, autorităţile lituaniene au refuzat să precizeze câţi soldaţi vor fi desfăşuraţi la frontiera cu Belarus şi unde anume.

Întăririle la graniţa lituaniano-belarusă, anunţate de ministrul de Interne Agne Bilotaite, vin după ce Polonia a avertizat luni dimineaţă că regimul condus de Aleksandr Lukaşenko încearcă să provoace un „incident major” la graniţă.

„Belarusul vrea să provoace un incident major, de preferat cu focuri de armă şi victime. Potrivit relatărilor de presă, (Lukaşenko, n. red.) pregăteşte o provocare majoră lângă Kuznica Bialostocka. Va exista o tentativă de o trecere în masă a frontierei”, a declarat adjunctul ministrului polonez de Externe Piotr Wawrzyk.

Imagini postate în aceste zile pe reţelele de socializare arată sute de migranţi ilegali îndreptându-se la frontiera dintre Belarus şi Polonia. Ei sunt escortaţi de bărbaţi înarmaţi şi îmbrăcaţi în uniforme kaki.

„Serviciile poloneze sunt pregătite pentru orice scenariu”, a reacţionat adjunctul ministrului de Interne Maciej Wasik.

UE îl suspectează pe Lukaşenko de faptul că se dedă orchestrării unei crize a migraţiei pentru a se răzbuna pe sancţiunile adoptate împotriva regimului său din cauza reprimării opoziţiei.

Letonia, Lituania şi Polonia, trei state membre UE, se află în prima linie a acestei crize. Cele trei state au ridicat deja garduri de sârmă ghimpată şi au mobilizat armata la frontieră.

Peste 4.000 de migranţi au intrat în Lituania din Belarus anul acesta până în luna august, când autorităţile de la Vilnius au început să-i retrimită pe migranţi înapoi în Belarus. De atunci, peste 5.600 de imigranţi au fost împiedicaţi să intre în Lituania.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite