Tensiuni între statul ucrainean și preoții ortodocși loiali Moscovei. Oleksii Danilov: Sunt „angajați FSB în sutană”

0
Publicat:

Forțele de ordine ucrainene nu luptă împotriva religiei, ci împotriva agenților Serviciului Federal de Securitate (FSB, fostul KGB) în sutană, a precizat joi secretarul Consiliului de Securitate şi Apărare al Ucrainei, Oleksii Danilov.

Oleksii Danilov FOTO Wikipedia
Oleksii Danilov FOTO Wikipedia

„Noi nu luptăm împotriva religiei. Dacă cineva vrea să comunice cu Dumnezeu, vă rog să o faceți, dar dacă Dumnezeu este reprezentat de un angajat al FSB-ului rus, aceasta este deja o problemă de securitate naţională”, a afirmat Danilov într-o declaraţie publicată de Consiliul de Securitate și Apărare al Ucrainei.

Oficialul de rang înalt de la Kiev a comentat astfel o serie de măsuri luate împotriva Bisericii Ortodoxe Ucrainene (UOC), legată istoric de Patriarhia Moscovei, care susține invazia rusă din Ucraina.

Cu toate că UOC a anunțat în mai anul trecut ruperea legăturilor cu Patriarhia Moscovei, preoții săi sunt suspectați de colaborare cu Rusia în detrimentul Ucrainei.

„Nicio instituţie legată de Federaţia Rusă, de comunitatea ei religioasă, care colaborează cu regimul terorist rus nu va exista pe teritoriul ţării noastre”, a adăugat Danilov, care a amintit că unii preoţi ai UOC arestaţi pentru colaboraţionism au fost daţi la schimb pentru soldaţi ucraineni capturaţi de Rusia, transmite EFE, potrivit Agerpres.

De la lansarea invaziei ruse în Ucraina, la 24 februarie 2022, forţele de securitate ucrainene au investigat sau arestat zeci de preoţi UOC pentru că au transmis informaţii inamicului sau au binecuvântat agresiunea militară rusă de la amvon. Ultimul de pe această listă este episcopul din Cerkasî (centrul Ucrainei), anchetat pentru faptul că difuzează propagandă și dezinformări rusești.

Potrivit postului de televiziune ucrainean Kanal 24, Moscova a cerut Kievului acordarea de asistenţă medicală lui Pavel Lebed, stareţul mănăstirii ortodoxe Lavra Pecerska din Kiev, pe care călugării UOC refuză să o părăsească încălcând legea.

Numit de presa ucraineană „Paşa Mercedes”, o referire la pasiunea sa pentru autoturismele de lux, Pavel Lebed a fost plasat în arest la domiciliu sub acuzația că a ținut predici prin care a justificat invazia rusă din Ucrain. Potrivit Kanal 24, Moscova l-ar dori pe acest stareț în schimbul unor prizonieri de război ucraineni.

Autorităţile locale din mai multe regiuni ucrainene au început deja procedurile de transfer ale proprietăţilor UOC către cele ale Bisericii Ortodoxe din Ucraina (OCU), autocefale. Preoții UOC sunt la rândul lor îndemnați să se alăture Bisericii Ortodoxe din Ucraina pentru a-și arăta sinceritatea în privința ruperii legăturilor cu Moscova.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite