Temă-surpriză la summit-ul de la Paris. Situația în care Ucraina ar putea primi automat statutul de membru NATO
0Diferențele dintre Statele Unite și Europa cu privire la războiul din Ucraina vor ieși la iveală în această săptămână, pe fondul unor evenimente diplomatice. Oficialii americani încep discuții preliminare la Riad cu reprezentanți ruși despre o posibilă încetare a focului, în timp ce președintele francez Emmanuel Macron găzduiește la Paris un summit al liderilor europeni din domeniul apărării. Scopul acestuia este de a solicita implicarea Europei și a Ucrainei în procesul de negociere.

Ministrul francez de Externe, Jean-Noël Barrot, a declarat duminică pentru radio France Inter că „președintele va reuni principalele țări europene pentru a discuta despre securitatea europeană”, subliniind o creștere a unității între statele UE, notează The Guardian.
O posibilă ofertă NATO pentru Ucraina
Una dintre temele surpriză ale discuțiilor de la Paris este stabilirea unor garanții de securitate pentru Ucraina, inclusiv un mecanism prin care țara să primească automat statutul de membru NATO în cazul în care Rusia încalcă un eventual acord de încetare a focului. Această propunere este susținută de lideri europeni și de unii senatori americani.
În același timp, SUA susțin că orice încălcare a unui viitor armistițiu ar trebui să aibă consecințe severe, o abordare absentă în acordurile anterioare privind Ucraina. „Doar ucrainenii pot decide să nu mai lupte”, a declarat ministrul Barrot, adăugând că aceștia nu vor accepta un acord fără garanții solide de durabilitate.
Negocieri fără Europa și Ucraina
Statele europene și Ucraina nu au fost invitate la discuțiile din Riad. Trimisul special al SUA pentru Ucraina, Keith Kellogg, a declarat că punctele de vedere europene vor fi luate în considerare, argumentând că negocierile anterioare au eșuat din cauza numărului prea mare de participanți.
Totodată, în interiorul administrației Trump par să existe poziții divergente cu privire la viitoarele negocieri. Secretarul de Stat american, Marco Rubio, a afirmat că orice acord de pace trebuie să fie echitabil, durabil și să respecte suveranitatea Ucrainei. În plus, el a subliniat că Europa și Kievul ar trebui să fie implicate direct în discuțiile viitoare.