Ţările afectate de scandalul cărnii de cal cer înăsprirea controalelor alimentare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
UE şi autorităţile naţionale încă încearcă să descopere sursa fraudei FOTO Reuters
UE şi autorităţile naţionale încă încearcă să descopere sursa fraudei FOTO Reuters

Ţările europene cele mai afectate de scandalul produselor de carne etichetate greşit, ai căror reprezentanţi s-au reunit miercuri seara la Bruxelles, au cerut teste suplimentare la produsele din carne şi reguli mai stricte de etichetare.

Miniştrii agriculturii din Franţa, Regatul Unit al Marii Britanii, Luxemburg, Suedia, România şi Polonia au discutat timp de o oră şi jumătate la Bruxelles despre un plan menit să reprezinte reacţia la acest scandal, izbucnit după ce teste realizate în Irlanda au arătat că produsele etichetate drept carne de vită conţineau până la 100% carne de cal.

Potrivit AFP, la sfârşitul reuniunii, comisarul pentru sănătate, Tonio Borg, a anunţat un plan care va fi prezentat vineri celor 27 de state membre.

 Acesta prevede mai multe teste, inclusiv pentru a detecta prezenţa eventuală a fenilbutazonei, un antiinflamator pentru cai care face carnea acestora improprie consumului, reguli mai stricte de etichetare şi implicarea Interpolului în coordonarea anchetelor judiciare demarate în mai multe state UE în vederea identificãrii celor vinovaţi de erorile comise.

Oficialii au declarat că alimentele care au fost etichetate greşit nu prezintă niciun risc pentru sănătatea publică. Dar frauda suspectată a provocat indignare în Marea Britanie, unde mulţi simt dezgust la gândul că ar putea consuma carne de cal şi a scos la luminã controale alimentare ineficiente, notează Reuters.
    
„Acest lucru are un impact asupra integrităţii lanţului alimentar. Acum, când ştim că este o problemă europeană, avem nevoie de o soluţie europeană“, a declarat ziariştilor ministrul irlandez al agriculturii, Simon Coveney, la sosirea la reuniune.
    
UE şi autorităţile naţionale încă încearcă să descopere sursa fraudei suspectate.
     
Germania a declarat că investighează un lot de carne de vită lasagna trimis din Luxemburg unui retailer anonim din Renania de Nod -Westphalia sub suspiciunea că ar putea conţine carne de cal, aminteşte Reuters.
    
Primele dovezi că scandalul de etichetare ar putea merge dincolo de carnea de cal au apărut de asemenea când lanţul de magazine britanice Waitrose a afirmat că testele sale au constatat că o parte din perişoarele congelate din carne de vită ar putea conţine porc.
    
Compania a retras de la vânzare produsul.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite