Marea Britanie cere Uniunii Europene măsuri urgente în cazul cărnii de cal

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul britanic al Alimentaţiei, Owen Paterson, îndeamnă Uniunea Europeană să acţioneze "rapid" în cazul scandalului cărnii de cal, informează AFP.

"Este necesară o soluţie rapidă", a declarat Paterson la reuniunea de la Bruxelles. Paterson s-a declarat favorabil efectuării de teste ADN pentru verificarea cărnii din produsele semipreparate.

Miniştrii europeni ai Agriculturii s-au reunit miercuri seară la Bruxelles pentru a stabili măsurile care trebuie luate la nivelul Uniunii Europene în cazul scandalului cărnii de cal.

Reuniunea începe la ora 18.00 (19.00, ora României), după ce marţi au avut loc percheziţii în două companii britanice suspectate că au vândut carne de cal în loc de carne de vită. Produse etichetate greşit au fost găsite şi în Franţa, iar suspiciuni există şi în Germania.

Reuniunea de miercuri este prezentată ca "informală" şi nu sunt aşteptate măsuri concrete. "Dar va permite un schimb de idei între statele membre cele mai afectate, în special Franţa, Marea Britanie, Luxemburg, Suedia, România şi Polonia", a anunţat preşedinţia irlandeză a UE.

Comisia Europeană va fi reprezentată de comisarul pentru Sănătate şi Protecţia consumatorilor, Tonio Borg, şi de un reprezentant al comisarului UE pentru Agricultură, Dacian Cioloş.

Subiectul va fi dezbătut vineri la nivelul experţilor UE şi cu ocazia Consiliului european pentru agricultură, pe 25 februarie, la Bruxelles.

Scandalul din Marea Britanie s-a amplificat la începutul săptămânii trecute, când compania britanică de congelare Findus a recunoscut că, de aproximativ şase luni, există probleme cu pachete de carne care ar fi trebuit să fi fost de vită şi care erau livrate de producătorul francez Comigel. Producătorul francez Comigel a precizat că unele dintre pachetele destinate lasagna livrate companiei Findus conţineau carne de cal în proporţie de 99 - 100 %. Comigel alimentează numeroase lanţuri de supermarketuri din Marea Britanie. Există suspiciuni că o parte din carnea de cal provenea din România.
 

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite