Tadici și Nikolici, cot la cot pentru alegerile prezidențiale din Serbia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Boris Tadici
Boris Tadici

Liderul opoziţiei populiste, Tomislav Nikolici, şi preşedintele sârb în exerciţiu Boris Tadici sunt aproape la egalitate în cursa pentru alegerile prezidenţiale, la fel ca partidele lor pentru alegerile parlamentare, care vor avea loc la 6 mai, anunţă un sondaj publicat luni.

Creditat cu 36,1% din voturi, fostul ultranaţionalist convertit în populist conservator, Tomislav Nikolici, se plasează în frunte în primul tur al alegerilor prezidenţiale, în faţa proeuropeanului Boris Tadici (35,7%), cu care se va confrunta în al doilea tur programat la 20 mai, potrivit acestui sondaj.

Pentru alegerile legislative care vor avea loc într-un singur tur, Partidul sârb al Progresului (SNS) al lui Nikolici este creditat cu 33,5% din voturi, în faţa unei coaliţii formate în jurul Partidului Democrat al lui Tadici (28,3%), formațiune aflată acum la putere, potrivit acestui sondaj realizat pe un eşantion de 1.084 de persoane de agenţia Faktor Plus.

Niciunul dintre partide nu va obţine majoritatea în Parlament, astfel încât o a treia forţă, Partidul Socialist din Serbia (SPS) ar deveni factorul care va decide formarea următorului guvern.

SPS, partidul defunctului preşedinte sârb Slobodan Milosevici, în prezent parte din coaliţia la putere, s-ar plasa în poziţia a treia cu 11,8% din voturi.

Potrivit sondajului, 55% dintre cei intervievaţi au declarat că intenţionează să participe la scrutin, în timp ce 18% nu s-au decis încă.

Sondajul arată că 48% dintre sârbi sprijină aderarea ţării lor la Uniunea Europeană, în timp ce 26% i se opun.

Serbia a obţinut statutul de candidat la aderarea la UE în luna martie, dar fără a primi o dată pentru începerea negocierilor de aderare, aminteşte AFP.

Serbia va organiza la 6 mai alegeri prezidenţiale, legislative, locale şi regionale, în provincia Voivodina, scrie Agerpres.

Europa


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri