Suedia cedează presiunilor lui Erdogan: se distanțează de grupările kurde

0
0

Noul guvern al Suediei se va distanţa de miliţia kurdă YPG în contextul în care încearcă să obţină aprobarea Turciei de a adera la NATO, a declarat sâmbătă ministrul de externe Tobias Billstrom la postul de radio naţional, transmite Reuters, citată de Agerpres.

FOTO EPA-EFE
FOTO EPA-EFE

Miliţia kurdo-siriană YPG şi aripa sa politică PYD sunt considerate de Turcia extensii ale Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), care a lansat o insurgenţă împotriva Turciei în 1980 şi este considerată grupare teroristă de Turcia, SUA şi Uniunea Europeană.

Suedia, împreună cu Statele Unite şi alte câteva state membre ale NATO, au sprijinit YPG în lupta împotriva grupării teroriste Stat Islamic.

Totuşi, Turcia a ameninţat să blocheze aderarea Suediei la NATO dacă statul nordic nu încetează să sprijine gruparea YPG.

''Există o legătură mult prea strânsă între aceste organizaţii şi PKK... pentru ca să fie bine pentru relaţia dintre noi şi Turcia. Principalul obiectiv este aderarea Suediei la NATO'', a declarat Billstrom la postul public de radio.

Anunţul vine cu doar câteva zile înainte de vizita programată a premierului suedez Ulf Kristersson la Ankara, unde şeful executivului de la Stockholm va încerca să-l convingă pe preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan să permită aderarea Suediei la alianţa militară.

Suedia şi Finlanda au solicitat să adere la NATO mai devreme în acest an, ca o consecinţă directă a invaziei Rusiei în Ucraina, aminteşte Reuters.

Solicitarea de aderare a fost aprobată de 28 din cele 30 de state membre ale NATO, excepţie făcând Turcia şi Ungaria. În această săptămână, ţările nordice şi-au exprimat speranţa că şi Ungaria va renunţa la obiecţiile sale.

Europa


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri