Turcia blochează în continuare cererea Suediei de aderare la NATO

0
Publicat:

Turcia nu este satisficută de promisiunile făcute de Suedia cu privire la măsurile împotriva separatiștilor kurzi și cere țării să îi extrădeze pe suspecții considerați de Ankara teroriști, a declarat purtătorul de cuvânt al Partidului AK, aflat la putere în Turcia, Omer Celik. Drept urmare, Turcia anunță că nu este pregătită să-și ridice vetoul și să susțină aderarea Suediei la NATO.

Recep Tayyip Erdogan nu este mulțumit de promisiunile Suediei / Foto: Arhivă / EPA-EFE
Recep Tayyip Erdogan nu este mulțumit de promisiunile Suediei / Foto: Arhivă / EPA-EFE

„Aceste declarații ale Suediei sunt bune, dar nu sunt suficiente până când nu vor fi puse în aplicare", a declarat Celik la sfârșitul zilei de luni. „Așteptăm ca acestea să se concretizeze".

Președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a cerut ca Suedia și Finlanda — ambele țări care au dorit să devină membre NATO după invazia Rusiei în Ucraina — să extrădeze suspecți pe care Turcia îi consideră teroriști.

Comentariile lui Omer Celik vin înaintea unei vizite a secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg, care va avea loc în această săptămână. 

Stoltenberg a încurajat atât Suedia, cât și Finlanda să dea curs solicitărilor Turciei, care are a doua cea mai mare forță armată din cadrul Organizației Tratatului Atlanticului de Nord, după SUA. În timp ce un acord din iunie a impulsionat procesul, permițând ca 28 dintre cei 30 de membri ai alianței să ratifice intrarea națiunilor nordice, Turcia și Ungaria rămân reținute.

Recep Tayyip Erdogan urmează să se întâlnească vineri cu Stoltenberg la Istanbul pentru a discuta despre extinderea NATO, precum și despre invazia rusă din Ucraina, scrie Bloomberg.

În urmă cu o săptămână, Reuters a raportat că Suedia a informat Turcia că este pregătită să colaboreze cu Ankara pentru extrădarea suspecților de terorism și a declarat că a luat măsuri suplimentare împotriva militanților kurzi. Stockholm a spus, de asemenea, că rămâne „pe deplin angajat în punerea în aplicare" a memorandumului semnat de Suedia, Finlanda și Turcia în iunie.

Marți, prim-ministrul suedez, care este așteptat zilele acestea într-o vizită în Turcia a declarat că națiunea sa are "respect deplin pentru faptul că fiecare țară din cadrul alianței ia propriile decizii", adăugând că a discutat recent cu Erdogan la telefon și cei doi au convenit să aibă o discuție față în față la Ankara.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite