SUA îndeamnă Turcia și Ungaria să ratifice candidatura Suediei la NATO

0
Publicat:

Washingtonul a cerut miercuri Turciei și Ungariei să ratifice rapid cererea de aderare la NATO a Suediei, blocată de luni de zile din cauza unei serii de dispute cu cele două națiuni.

Lloyd Austin, șeful apărării american
Lloyd Austin, șeful apărării american

"Așteptăm cu nerăbdare să primim în curând Suedia ca al 32-lea membru al NATO. Și, ca să fie clar, așteptăm cu nerăbdare ca acest lucru să se întâmple înainte de summitul (NATO) din iulie. Așadar, îi încurajăm pe aliații noștri, Turcia și Ungaria, să ratifice aderarea Suediei cât mai curând posibil", a declarat șeful apărării americane, Lloyd Austin, cu ocazia unei vizite în Suedia, potrivit barrons.com.

Turcia reproşează în special Suediei că nu a extrădat zeci de activişti kurzi sau persoane acuzate de preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan că au participat la o tentativă de lovitură de stat în 2016.

Unii diplomaţi occidentali îşi păstrează speranţa că preşedintele turc se va răzgândi dacă va câştiga alegerile de luna viitoare sau că rivalul său social-democrat va da undă verde Suediei.

Ungaria blochează aderarea Suediei la NATO din cauza nemulţumirilor pricinuite de criticile Stockholmului la adresa politicilor premierului Viktor Orban.

Suedia s-a apropiat de Alianţă prin aderarea la Parteneriatul pentru Pace al acesteia în anii 1990. Dar, fără a fi membru, regatul nu este acoperit de articolul 5, care garantează apărarea colectivă.

EuropaPartenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite