Cel mai mare exerciţiu militar din Suedia din ultimii 25 de ani. Ce șanse are să intre în NATO
0Suedia a lansat luni cel mai mare exerciţiu militar din ultimii 25 de ani, cu participarea a până la 26.000 de soldaţi din 14 ţări, în timp ce ţara scandinavă se confruntă cu un impas în privinţa aderării la NATO.
''Exerciţiile au loc în aer, pe uscat şi pe mare într-o mare parte a ţării'', au anunţat forţele armate suedeze într-un comunicat.
Manevrele, numite Aurora 23, vor continua până la 11 mai şi vor fi concentrate în nordul şi sudul ţării, precum şi pe insula strategică Gotland, a precizat armata. Acestea au rolul de a exersa respingerea unui atac armat major asupra Suediei, scrie Agerpres.
Vor participa militari din Statele Unite, Marea Britanie, Finlanda, Polonia, Norvegia, Letonia, Lituania, Ucraina, Danemarca, Austria, Germania şi Franţa, majoritatea membre ale NATO.
Împreună cu Finlanda, regatul scandinav a cerut să se alăture alianţei militare în mai 2022 în urma invaziei ruseşti în Ucraina, încheind două secole de neutralitate şi apoi de nealiniere militară.
Helsinki a devenit oficial cel de-al 31-lea membru al NATO la 4 aprilie, dar cererea suedeză, care trebuie ratificată de toate ţările membre NATO, încă se confruntă cu ostilitatea Ankarei şi a Budapestei.
Turcia reproşează în special Suediei că nu a extrădat zeci de activişti kurzi sau persoane acuzate de preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan că au participat la o tentativă de lovitură de stat în 2016.
Unii diplomaţi occidentali îşi păstrează speranţa că preşedintele turc se va răzgândi dacă va câştiga alegerile de luna viitoare sau că rivalul său social-democrat va da undă verde Suediei.
Suedia s-a apropiat de Alianţă prin aderarea la Parteneriatul pentru Pace al acesteia în anii 1990. Dar, fără a fi membru, regatul nu este acoperit de articolul 5, care garantează apărarea colectivă.
O situaţie delicată: fiind singura ţară nordică în afara NATO, Suedia ar putea deveni un teritoriu strategic pentru Rusia în cazul unui conflict, avertizează experţii.