Străzile din Madrid, ocupate de oi mânate de ciobani pe vechile rute de transhumanţă VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Behăitul oilor a înlocuit claxoanele maşinilor pe străzile Madridului, duminică, zi în care păstorii şi-au mânat turmele prin centrul oraşului, urmând vechile rute către păşunile de iarnă, transmite Reuters, citată de Agerpres.

După ce parlamentul spaniol a recunoscut rutele tradiţionale de transhumanţă utilizate de păstori pentru turmele lor, evenimentul anual a fost reluat în 1994, în cadrul Fiesta de la Trashumancia din capitala Spaniei.

Pe vremuri, aceste rute treceau printr-o zonă rurală liniştită, însă duminică ciobanii, mulţi dintre ei purtând haine tradiţionale, au fost nevoiţi să traverseze unele dintre cele mai aglomerate zone ale oraşului, inclusiv Puerta del Sol, una dintre principalele pieţe din Madrid.

Chiar nu mă aşteptam la asta în oraş, în capitală. Îmi aminteşte de satul meu", a declarat Ana Sar, studentă din Mallorca.

„Este uimitor”

De-a lungul drumului, localnicii şi turiştii le-au făcut oilor loc să treacă și s-au fotografiat cu animalele care purtau clopoţei la gât.

Transhumanță în Madrid. FOTO captură video Facebook José Luis Fernández-Tostado
Transhumanță în Madrid. FOTO captură video Facebook José Luis Fernández-Tostado

„Este uimitor. Atât de mulţi oameni se strâng laolaltă şi se bucură de asta" , a spus Sandra Van Arkelem, în vârstă de 57 de ani, din Olanda, a povestit ea.

Începând din 1994, oierii mână în fiecare an animalele prin centrul oraşului, urmând un traseu ce străbătea odată ţinutul rural, nedezvoltat, către zonele de păşunat pe timp de iarnă din sudul Spaniei.

Ciobanii plătesc o sumă simbolică în baza unui acord încheiat în anul 1418 cu consiliul municipal, care a stabilit o taxă de 50 maravedis - monede medievale de cupru - pentru fiecare o mie de oi care străbat piaţa Puerta del Sol şi bulevardul Gran Via, releva, în urmă cu câțiva ani, Reuters.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite