Strategia ucrainenilor pentru a prelua Hersonul din mâinile ruşilor. Următorul Fallujah?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO EPA-EFE
FOTO EPA-EFE

Războiul din Ucraina a intrat în cea de-a şasea lună. În timp ce situaţia de pe frontul Donbass pare să se fi reechilibrat oarecum în beneficiul Kievului, în ultimele zile au existat mişcări mai semnificative în sudul ţării, în special în regiunea Herson, care ar trebui să fie scena următoarei bătălii majore. de data aceasta cu o contraofensivă ucraineană care ar fi planificată pentru august.

De acum, strategia ucraineană devine mai lizibilă. Kiev pare să vrea să închidă forţele ruseşti de pe malul drept al Niprului, într-un cazan, împiedicând orice posibilitate de sprijin sau retragere, prin distrugerea podurilor peste râu. Ofensivele ucrainene s-au înmulţit în ultimele ore pe prima linie a Hersonului. Potrivit mai multor rapoarte, ucrainenii sunt pe cale să înconjoare peste o mie de soldaţi ruşi în oraşul Visokopillia, la nord de Herson.

După ce au pierdut controlul asupra majorităţii regiunii în primele săptămâni ale războiului, trupele ucrainene au eliberat acum 44 de oraşe şi sate de-a lungul zonelor de graniţă, aproximativ 15% din teritoriu, potrivit guvernatorului militar al regiunii, Dmitro Butrii.

Hersonul, următorul Fallujah?

Contraofensiva planificată a Ucrainei în sud a creat dezbateri între oficialii occidentali şi unii analişti dacă Ucraina era pregătită pentru un efort atât de mare.

Forţele ruse au ocupat regiunea Herson în urmă cu cinci luni şi au fost în mare parte nederanjate în eforturile lor de a-şi întări poziţiile militare şi de a se pregăti pentru un asalt. Au instalat noi lideri în oraşul Herson şi în localităţile importante. Regiunea Herson este în mare parte rurală, dar oraşul Herson este o metropolă întinsă care se întinde pe râul Nipro. Cucerirea acestuia ar putea implica lupte urbane sângeroase, cu pierderi enorme de soldaţi şi proprietăţi.

„Ne uităm la Herson de parcă ar fi următorul Fallujah“ (oraş unde armata americană a dus o bătălie aprigă în timpul războiului din Irak - n.red.), a declarat pentru „New York Times“ Michael Maldonado, fost puşcaş marin american care s-a alăturat Brigăzii 28 a Ucrainei care luptă în Herson.

Armata ucraineană va trebui să ia în considerare şi numărul mare de civili. Oraşul a pierdut aproximativ o treime din populaţia de dinainte de război, de aproximativ 300.000, dar un atac total care implică bombardamente i-ar putea expune pe cei care rămân, lucru pe care oficialii ucraineni par să-l conştientizeze.

Pentru a ajuta la pregătirea terenului pentru ofensivă, serviciul de informaţii militare al Ucrainei a antrenat un grup de subversiune, trimiţându-l în teritoriul ocupat pentru a efectua acte de sabotaj şi pentru a oferi informaţii despre locaţiile trupelor ruseşti.

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite