Stoltenberg: Rusia îşi repoziţionează trupele în Ucraina

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Jens Stoltenberg FOTO EPA-EFE
Jens Stoltenberg FOTO EPA-EFE

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, afirmă că Rusia nu pare să-şi reducă operaţiunile militare în Ucraina, ci îşi redistribuie forţele în Donbas, regiunea de est a ţării.

„Rusia încearcă să se regrupeze, să îşi aprovizioneze şi să îşi consolideze ofensiva în regiunea Donbas”, a subliniat şeful NATO, potrivit The Associated Press. 

Alianţa se aşteaptă la „ofensive suplimentare” din partea Moscovei, anunţă el.

Rusia a promis, în timpul negocierilor ruso-ucrainene de la Istanbul, marţi, că va detensiona operaţiunile din jurul Kievului şi Cernihivului pentru „creşterea încrederii reciproce şi crearea condiţiilor pentru continuarea negocierilor”.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski şi Occidentul au fost sceptici în această privinţă.

„Rusia a minţit în repetate rânduri cu privire la intenţiile sale” şi trebuie judecată numai în funcţie de acţiunile sale, nu în funcţie de declaraţiile liderilor săi, a afirmat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, joi, în cadrul unei conferinţe de presă.

„Conform informaţiilor noastre, unităţile ruse nu se retrag, ci se repoziţionează. Rusia încearcă să se regrupeze, să îşi aprovizioneze şi să îşi consolideze ofensiva în regiunea Donbas”, a subliniat şeful NATO.

De asemenea, Rusia continuă să menţină presiunea asupra altor oraşe, adaugă Stoltenberg, conform BBC.

Stoltenberg a mai spus că se menţine presiunea asupra Kievului şi a altor oraşe şi „ne putem aştepta la acţiuni ofensive suplimentare care aduc şi mai multă suferinţă”.

Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, a declarat, miercuri, că mai puţin de 20% din trupele ruseşti desfăşurate în apropierea Kievului au „început să se repoziţioneze” spre nord, îndreptându-se, probabil, spre Belarus.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite