Stoltenberg: Putin pierde soldați și echipamente, dar nu renunță la obiectivul său de război. Avertisment în privința munițiilor

0
Publicat:

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a avertizat joi că liderul de la Kremlin „nu a renunţat la obiectivele sale de război”, în pofida „pierderilor semnificative” suferite de armata rusă pe câmpul de luptă din Ucraina.

Jens Stoltenberg FOTO EPA-EFE
Jens Stoltenberg FOTO EPA-EFE

Șeful NATO a atras atenția totodată că Ucraina suferă din cauza penuriei de muniție, relatează EFE, potrivit Agerpres„Situaţia pe câmpul de luptă rămâne foarte dificilă. Ucraina se confruntă cu o criză de muniţie, de aceea are nevoie de şi mai mult sprijin şi are nevoie de el acum”, a afirmat Stoltenberg în timpul unei conferinţe de presă după întâlnirea avută cu premierul sloven Robert Golob.

Stoltenberg a afirmat de asemenea că statele membre NATO vor adopta, la summitul din iulie de la Washington, „noi măsuri” pentru a furniza mai multe resurse pentru planurile de apărare ale Alianţei, precum şi pentru a consolida sprijinul pentru Ucraina şi a-şi intensifica parteneriatele în întreaga lume.

„Înţeleg că este dificil să se găsească mai mulţi bani pentru apărare, deoarece există multe alte necesităţi în educaţie, infrastructură, sănătate şi în multe alte domenii, dar trebuie să fim capabili să creştem cheltuielile pentru apărare atunci când tensiunile sporesc”, a subliniat șeful NATO.

La rândul său, Robert Golob, care s-a întâlnit joi cu Stoltenberg cu ocazia marcării a 20 de ani de la aderarea Sloveniei la NATO, a remarcat că o poziţie unită a Alianţei Nord-Atlantice cu privire la Ucraina „este fundamentală”, exprimându-şi speranţa că aceasta se va „întări” înainte de summitul de la Washington.

„Credem că summitul de la Washington poate fi un mare succes, dar principala cerinţă este să rămânem uniţi”, a pus premierul sloven, referindu-se la Ucraina, Fâșia Gaza şi Balcanii de Vest.

Potrivit lui Golob, Slovenia „are un interes vital în păstrarea stabilităţii” în Balcanii de Vest. „Nu numai din cauza proximităţii sale, ci şi pentru că este partea cea mai vulnerabilă a Europei”, a apreciat premierul sloven.

În acest sens, Stoltenberg a dat asigurări că NATO „sprijină cu fermitate” integritatea teritorială şi suveranitatea Bosniei și Herţegovina, făcând apel la toţi liderii politici să depună eforturi pentru a-i păstra unitatea. „Retorica separatistă este iresponsabilă şi periculoasă”, a avertizat el, în contextul în care liderul sârb din Bosbia Milorad Dodik și președintele sârb Aleksandar Vucici pregătesc o Adunare de Paște cu binecuvântarea Patriarhului Porfirie.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite