Stoltenberg: Nu trebuie să subestimăm Rusia

0
0

Ucraina a făcut progrese semnificative război, dar nu trebuie să subestimăm Rusia, ale cărei rachete continuă să atace oraşele, civilii şi infrastructura critică a țării vecine, a declarat miercuri, la Bucureşti, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, într-o conferinţă de presă la finalul reuniunii miniştrilor de Externe din cadrul Alianţei.

Secretarul Generala al NATO se află în aceste zile la București / FOTO: Inquam Photos
Secretarul Generala al NATO se află în aceste zile la București / FOTO: Inquam Photos

Continuarea sprijinului militar pentru Ucraina este esenţial, în special în ceea ce priveşte apărarea antiaeriană, a mai spus şeful NATO.

El a mai afirmat că aderarea Finlandei şi Suediei la NATO este aproape finalizată. „Este momentul să le primim ca membri deplini ai Alianţei", a declarat Stoltenberg.

În privinţa Chinei, Stoltenberg a spus că NATO nu vede Beijingul ca un adversar şi va discuta cu acesta atunci când este în interesul Alianţei, dar a atras atenţia că trebuie redusă dependenţa de China şi diminuate vulnerabilităţile.

În încheiere, el a mulţumit României pentru „excelenta găzduire" a reuniunii de la Bucureşti. „Acest lucru arată angajamentul puternic al României faţă de NATO", a mai afirmat Stoltenberg.

Jens Stoltenberg a subliniat ieri că NATO este este vigilentă și pregătită să apere fiecare centimetru de teritoriu aliat, dar și că „războiul de agresiune al preşedintelui Putin este un eşec", iar răspunsul acestuia se vede în numărul mare de acte brutale.

Miercuri, 30 noiembrie este a doua zi a reuniunii miniștrilor de Externe ai NATO și este prima euniune aliată de nivel înalt găzduită de România după Summitul NATO din 2008, dar și primul eveniment al Alianței, care are loc într-un stat membru de pe flancul estic după declanșarea războiului din Ucraina.

La întâlnire participă peste 75 de reprezentanți de rang înalt din peste 25 de state - actuali și foști oficiali, experți cunoscuți și persoane publice. Reuniunea de la București are loc înaintea Conferinței de securitate de la München din februarie 2023. 

Astfel de întâlniri au fost organizate din 2009 o dată sau de două ori pe an, ultima a avut loc la Washington în mai 2022.

Europa


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri