Statele baltice vor cere un prag minim al bugetelor apărării care să fie de 2,5% din PIB

0
Publicat:

În condițiile în care nu toate statele membre NATO aloc procentul de 2% din PIB pentru apărare, miniştrii apărării din statele baltice - Lituania, Letonia şi Estonia, vor o creştere la cel puţin 2,5% din PIB a bugetelor apărării statelor membre, relatează agenţia EFE, citată de Agerpres.

Frapel al NATOsi al UE. Foto shutterstock
Frapel al NATOsi al UE. Foto shutterstock

Anunțul a fost făcut la summitul NATO de miercuri, 22 mai 2024. Statele NATO şi-au asumat în cadrul Alianţei angajamentul de a aloca fiecare apărării un buget de minim 2% din PIB, dar numai 11 din cele 32 de ţări membre au atins anul trecut această ţintă.

Deşi nici măcar acest procent de 2% nu este îndeplinit de majoritatea ţărilor membre, statele baltice foste republici sovietice şi care se tem de Rusia consideră că pragul minim al bugetelor apărării ţărilor NATO ar trebui crescut cel puţin cu 0,5%.

În ce priveşte propriile bugete ale apărării, Lituania, Letonia şi Estonia s-au angajat să aloce chiar aproximativ 3% din PIB. Şi alţi aliaţi "sunt bineveniţi să se alăture clubului de 3%", a declarat miercuri ministrul eston al apărării, Hannu Pevkur, care s-a întâlnit în oraşul lituanian Palanga cu omologii săi lituanian şi leton.

Pe lângă creșterea bugetului pentru apărare, Lituania are în vedere construirea unor fortificaţii fixe, dar şi a unor aşa-numite "parcuri de contra-mobilitate", unde trupe şi echipamente, inclusiv mine antitanc şi antipersonal, vor putea fi concentrate rapid în zonele ameninţate.

Cele trei state baltice au mai anunțat că vor amenaja infrastructuri comune care să permită fiecăreia găzduirea unei brigăzi NATO complete.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite