UE şi NATO transmit condoleanţe după moartea preşedintelui iranian, provocând reacţii de indignare pe reţelele sociale

0
Publicat:

Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, şi şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, au exprimat „condoleanţele” UE în urma morţii preşedintelui iranian Ebrahim Raisi, provocând reacţii de indignare pe reţelele de socializare. Şi NATO a transmis luni „condoleanţe poporului iranian”, potrivit AFP, citată de Agerpres.

Josep Borrell. FOTO EPA EFE
Josep Borrell. FOTO EPA EFE

„UE îşi exprimă sincerele sale condoleanţe cu privire la moartea preşedintelui Raisi şi a ministrului de externe Hossein Amir-Abdolahian, precum şi a altor membri ai delegaţiei lor şi ai echipajului, într-un accident de elicopter. Gândurile noastre sunt alături de familiile lor”, a scris Charles Michel pe reţeaua de socializare X luni dimineaţă.

Șeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, a publicat ulterior un comunicat în care „Uniunea Europeană îşi prezintă condoleanţele” în urma acestui „tragic accident de elicopter”.

Mesajele lor au provocat reacţii indignate pe reţelele de socializare din partea unor aleşi, politicieni şi simpli cetăţeni, unii dintre ei folosind cuvântul-cheie „nu în numele meu”.

„Puteţi să le priviţi în ochi pe femeile curajoase şi pe luptătorii pentru libertate din Iran? (...) Să vă fie ruşine”, a fost reacţia pe X a eurodeputatului suedez David Lega (Partidul Popular European, PPE, dreapta).

„Condoleanţele europene pentru moartea unui măcelar şi a unui criminal în masă nemilos”

Fostul secretar de stat belgian Theo Francken (Nieuw-Vlaamse Alliantie, N-VA, Noua Alianţă Flamandă, formaţiune naţionalistă) a denunţat, de asemenea, „condoleanţele europene pentru moartea unui măcelar şi a unui criminal în masă nemilos”.

„Nu în numele meu”, a postat liderul extremei drepte olandeze (Partidul pentru Libertate, VVD), Geert Wilders, pe X.

„Batjocură la adresa curajoşilor apărători ai drepturilor omului din Iran”  

UE şi-a activat, cu o zi înainte, sistemul de geolocalizare pentru a ajuta Iranul să găsească elicopterul, ca răspuns la o solicitare din partea acestei ţări. Şi acest anunţ al comisarului european pentru ajutor umanitar, Janez Lenarcic, folosind cuvântul-cheie "solidaritate UE", provocase deja critici puternice.

„Ce hashtag mizerabil, ce batjocură la adresa curajoşilor apărători ai drepturilor omului din Iran”, a declarat Marie-Agnes Strack-Zimmermann, deputată germană din partea partidului liberal FDP (Partidul Liber Democrat) şi candidată la alegerile europene.

„O expresie a celei mai elementare umanităţi”  

Comisarul european Janez Lenarcic s-a justificat luni, afirmând că activarea sistemului de sateliţi Copernicus „la cerere” pentru a facilita o operaţiune de căutare şi salvare „nu este un act de sprijin politic pentru un regim”. „Este pur şi simplu o expresie a celei mai elementare umanităţi”, a spus el.

Iranul face obiectul sancţiunilor UE din cauza activităţilor sale nucleare, a sprijinului său militar pentru războiul Rusiei împotriva Ucrainei şi a încălcării drepturilor omului în ţară. Sancţiunile au fost înăsprite după reprimarea protestelor declanşate de moartea lui Mahsa Amini, o tânără arestată pentru că nu a respectat codul vestimentar strict al Republicii Islamice.

Un diplomat suedez care lucrează pentru UE, Johan Floderus, este în prezent deţinut în Iran, unde riscă pedeapsa cu moartea, fiind acuzat de spionaj.

NATO a transmis luni „condoleanţe poporului iranian” după moartea preşedintelui Ebrahim Raisi şi a ministrului de externe Hossein Amir-Abdollahian într-un accident de elicopter.

„Condoleanţele noastre poporului iranian pentru moartea preşedintelui Raisi, a ministrului de externe Amir-Abdollahian şi a celorlalţi care au pierit în accidentul de elicopter”, a scris purtătoarea de cuvânt a Alianţei Atlantice, Farah Dakhlallah, pe reţeaua de socializare X.

În lumePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite