Stare de urgenţă energetică în Ucraina, după ce grupări ultranaţionaliste au blocat transporturile de cărbune

0
0

Guvernul ucrainean a declarat miercuri stare de urgenţă energetică, din cauza deficitului de antracit, un tip de cărbune extras din zona estică a Ucrainei controlată de separatiştii proruşi, dar a cărui furnizare este blocată de grupări ultranaţionaliste.

Starea de urgenţă implică şi limitarea furnizării de energie electrică pentru populaţie, transmite agenţia de presă EFE, citată de Agerpres.

Premierul ucrainean Volodimir Groisman a cerut respectivelor grupări ultranaţionaliste să pună capăt blocadei şi a avertizat că principalele oraşe ale ţării riscă să rămână fără electricitate după ce vor fi epuizate stocurile de antracit.

Şeful executivului de la Kiev a atenţionat de asemenea că această „blocadă va conduce la încetarea activităţii industriei metalurgice, în care lucrează circa 300.000 de persoane“.

Ucraina mai are stocuri de antracit pentru nouă zile. Circa 30% din producţia de energie electrică a Ucrainei este asigurată de termocentrale, iar o treime din energia furnizată de aceste termocentrale se realizează pe bază de antracit.

„Încă nouă zile şi va trebui să oprim furnalele. Apoi într-o săptămână va trebui să oprim toate industriile din Mariupol şi ulterior din Krivoi Rog“, a spus la rândul său ministrul ucrainean de Interne Arsen Avakov.

Grupări radicale ucrainene, în care se regăsesc combatanţi şi deputaţi din parlamentul de la Kiev, blochează de trei săptămâni căile ferate pentru a împiedica transportul cărbunelui extras din estul Ucrainei. Argumentul acestor grupări este că banii primiţi de separatiştii proruşi în urma livrării cărbunelui sunt folosiţi de aceştia pentru achiziţia de armament.

Mai multe - Europa

Ultimele știri

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite