Spania „nu va renunţa” la controalele de la frontiera cu Gibraltarul

0
0
Gibraltarul, la fel ca întreaga Mare Britanie, nu aparţine Spaţiului Schengen. FOTO: Reuters
Gibraltarul, la fel ca întreaga Mare Britanie, nu aparţine Spaţiului Schengen. FOTO: Reuters

Spania "nu va renunţa" la controalele efectuate la frontiera cu Gibraltarul, un teritoriu britanic, a anunţat luni Ministerul spaniol de Externe, răspunzând astfel Londrei, care a afirmat că ia în calcul o acţiune legală împotriva Madridului, relatează AFP.

"Ceea ce spunem este că măsurile, controalele noastre, sunt legale, proporţionate. Suntem obligaţi să le facem pentru Schengen", a afirmat un purtător de cuvânt al Ministerului spaniol de Externe. "Nu vom renunţa la acestea", a adăugat el.

Gibraltarul, la fel ca întreaga Mare Britanie, nu aparţine Spaţiului Schengen.

Londra a anunţat luni că analizează posibilitatea iniţierii unei acţiuni judiciare împotriva Spaniei, denunţând controalele "disproporţionate" la frontiera cu teritoriul britanic Gibraltar.

Premierul Marii Britanii este dezamăgit, pentru că Spania nu a eliminat controalele suplimentare", a comunicat Downing Street, denunţând "măsuri cu caracter politic şi disproporţionate".

Şi Spania a avertizat că s-ar putea adresa Naţiunilor Unite sau Curţii Internaţionale de Justiţie în disputa pe tema Gibraltarului.

Tensiunile diplomatice dintre Londra şi Madrid s-au amplificat la sfârşitul lunii iulie din cauza unor dispute privind drepturile de pescuit. Autorităţile britanice din Gibraltar au instalat un recif artificial în Golful Algeciras, pentru a bloca incursiunile pescarilor spanioli. În replică, poliţia spaniolă a intensificat controalele la frontiera dintre Gibraltar şi Spania. Miercurea trecută, premierul britanic, David Cameron, l-a sunat pe omologul său spaniol, Mariano Rajoy, avertizând că există "riscul real" al deteriorării relaţiilor bilaterale.

Europa


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri