Spania anunţă cel mai sever program de reduceri de cheltuieli bugetare de până acum

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alegerile regionale sunt un test pentrtu premierul spaniol, Mariano Rajoy
Alegerile regionale sunt un test pentrtu premierul spaniol, Mariano Rajoy

Spania a anunţat, joi, cele mai severe reduceri de cheltuieli bugetare de până acum, în valoare de 40 de miliarde euro pentru anul următor, noile măsuri şi reforme având ca scop convingerea instituţiilor internaţionale şi investitorilor că ţara îşi respectă angajamentele privind ţintele de deficit.

Ministerele vor înregistra în 2013 în medie reduceri de cheltuieli de 8,9%, potrivit proiectului de buget prezentat într-o conferinţă de ministrul de Finanţe, Cristobal Montoro, scrie cotidianul Wall Street Journal.

"Ete un buget pe timp de criză, dar făcut pentru a scoate ţara din criză", a declarat vicepremierul Soraya Saenz de Santamaria în timpul aceleiaşi conferinţe.

Spania intenţionează să folosească 3,06 miliarde de euro din fondul de rezervă pentru pensii cu scopul de "a acoperi unele nevoi ale Trezoreriei", a spus Saenz de Santamaria, fără să dea detalii. Fondul, creat în anii '90 pentru a garanta plata pensiilor, dispunea de 66,8 miliarde de euro la sfârşitul anului trecut.
Guvernul a anunţat că va înfiinţa o agenţie pentru monitorizarea autorităţilor regionale, astfel încât acestea să se conformeze eforturilor Madridului de a controla cheltuielile şi de a reduce deficitul bugetar al ţării la 4,5% anul următor.

Noile măsuri vin într-un moment critic pentru Spania, premierul Mariano Rajoy fiind sub o presiune intensă pentru a cere un program de ajutor economic Uniunii Europene în condiţii care ar face posibilă cumpărare de obligaţiuni spaniole de către Banca Centrală Europeană.

Executivul va prezenta vineri estimările finale pentru necesarul de capital al sistemului bancar al ţării, conform termenilor finanţării de până la 100 de miliarde de euro asigurate de zona euro Spaniei în acest an. Oficiali spanioli au afirmat că cifra finală va fi uşor sub estimările iniţiale de 62 de miliarde de euro.

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite