Slovacia sprijină aderarea României la spaţiul Schengen: „Acum UE ar trebui să îşi respecte angajamentele”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Slovacia va sprijini România în procesul său de aderare la spaţiul Schengen, a dat asigurări, marţi, ministrul slovac de Externe, Miroslav Lajcak, în cadrul unei conferinţe comune cu omologul său român, Titus Corlăţean, informează Agerpres.

„Ne menţinem poziţia potrivit căreia România a întrunit toate condiţiile necesare, iar acum UE ar trebui să îşi respecte angajamentele”, a declarat Miroslav Lajcak.

Ministrul român de Externe, Titus Corlăţean, a discutat în cadrul întâlnirii despre cooperarea economică bilaterală dintre cele două ţări, afirmând că aceasta esta una de succes în pofida dificultăţilor cauzate de criza economică.

„În ciuda crizei economice, relaţiile de comerţ bilateral s-au dezvoltat de la an la an. Şi, cu toate că avem un potenţial enorm, nu doar comerţul bilateral, dar şi investiţiile sunt importante”, a spus ministrul român de Externe, Titus Corlăţean.

Cei doi oficiali au subliniat şi importanţa pe care Uniunea Europeană o are ca actor global, capabil de a stabili standarde politice, morale şi economice pentru toate statele membre. „Cu toate acestea, trebuie să avem grijă ca standardele noastre să nu afecteze competitivitatea companiilor şi antreprenorilor noştri”, a declarat ministrul slovac de Externe, Miroslav Lajcak.

Tot diplomatul slovac a menţionat că ţara sa îşi subminează într-o oarecare măsură caracteristica de ţară pro-europeana prin procentele scăzute de participare la urne.

„Slovacia îşi subminează într-o oarecare măsură reputaţia de ţară pro-europeană. Această situaţie nu corespunde cu imaginea de ţară pro-europeană. Ne-am bucura să vedem mai multă lume care sprijină valorile europene tradiţionale că se prezintă la alegeri”, a mai adăugat Miroslav Lajcak.

Slovacia a înregistrat prezenţe extrem de scăzute la scrutinele europarlamentare din anii 2004 şi 2009. În urma cu cinci ani, circa 19,60% dintre slovaci au decis să meargă la urne pentru europarlamentare, în timp ce la acelaşi scrutin, România înregistra o prezenţa de 29%.

Recent, ministrul de Externe, Titus Corlăţean, a declarat că România a îndeplinit toate criteriile de aderare la spaţiul Schengen, deşi unele state, precum Olanda, critică parcursul României şi Bulgariei din cauza rapoartelor MCV.


Citeşte şi:

Corlăţean: Ne dorim o decizie pe Schengen până la finalul anului. Nu vedem legătura cu MCV

Ministrul de Externe Titus Corlăţean a declarat, luni, că România a îndeplinit criteriile de aderare la Spaţiul Schengen şi  a adăugat că nu există vreo legătură între acest dosar şi raportul Mecanismului de Cooperare şi Verificare al Comisiei Europene.

Ministrul olandez de Externe se va întălni luni la Bucureşti cu Ponta şi Corlăţean

Ministrul olandez de Externe, Frans Timmermans, va realiza, luni, o vizită oficială în România, unde se va întălni cu omologul său român, Titus Corlăţean, precum şi cu premierul României, Victor Ponta, informează Mediafax.

Băsescu: Am propus să începem din acest an procesul de intrare în Schengen

Preşedintele Traian Băsescu i-a propus lui Herman Van Rompuy, preşedintele Consiliului European, ca procesul de integrare a României în spaţiul Schengen să înceapă anul acesta.

Europa


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri