LIVE TEXT: Întoarcere de rezultat la alegerile parlamentare slovace. Ucraina pierde un aliat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Inițial, exit poll-urile au dat „Slovacia Progresistă” ca obținând victoria la alegerile parlamentare cu 19,97% din voturi, față de 19,09% pentru partidul fostului prim-ministru de stânga, Robert Fico.

Robert Fico, Michal Simecka, Peter Pellegrini, Milan Uhrik și Richard Sulik. Foto: Getty Images
Robert Fico, Michal Simecka, Peter Pellegrini, Milan Uhrik și Richard Sulik. Foto: Getty Images

UPDATE 07.15  Fostul prim-ministru de stânga al Slovaciei, Robert Fico, și-a învins rivalul progresist la alegeri parlamentare, după ce a făcut campanie pentru a pune capăt ajutorului militar acordat Ucrainei, dar va trebui să câștige aliații pentru a forma următorul guvern, au arătat rezultate aproape complete de duminică, transmite Reuters. Cu 98% din circumscripțiile electorale raportând la alegerile de sâmbătă, partidul SMER-SSD al lui Fico conduce cu 23,37% din voturi. Slovacia progresistă liberală (PS) urmează cu 16,86%, iar partidul HLAS (Vocea), care ar putea deveni regizorul pentru formarea următorului guvern, a fost al treilea cu 15,03%. Fostul coleg al lui Fico și lider de stânga HLAS, Peter Pellegrini și-a păstrat opțiunile deschise pentru viitoarele coaliții.

Un guvern condus de Fico și partidul său SMER-SSD ar vedea Slovacia, membru NATO, alăturându-se Ungariei pentru a contesta consensul Uniunii Europene privind sprijinul pentru Ucraina, în condițiile în care blocul european încearcă să mențină unitatea în opoziția la invazia Rusiei. 

De asemenea, ar semnala o nouă schimbare în regiune împotriva liberalismului politic, care ar putea fi întărită dacă PiS conservator câștigă alegerile în Polonia la sfârșitul acestei luni.

Partidul lui Fico este mai naționalist și mai conservator din punct de vedere social, criticând liberalismul social, despre care spune că este impus de la Bruxelles. PS este liberal în ceea ce privește politicile ecologice, drepturile LGBT, o integrare europeană mai profundă și drepturile omului.

ȘTIRE INIȚIALĂ Mișcarea politică liberală „Slovacia Progresistă”, condusă de vicepreședintele Parlamentului European, Michal Šimeček, conduce în alegerile parlamentare din republică, a relatat Televiziunea Slovacă cu referire la rezultatele exit poll.

Astfel, „Slovacia Progresistă” câștigă 19,97% din voturi. Partidul Direcția Social Democrație, condus de fostul premier Robert Fico, și-a asigurat sprijinul a 19,09% dintre alegători.

Potrivit rezultatelor exit poll, opt forțe politice intră în Consiliul Național (parlamentul slovac). Al treilea rezultat a fost obținut de partidul Vocea - Social Democrației, condus de fostul lider al guvernului Peter Pellegrini. 11,17% dintre alegători au votat-o ​​pentru această formațiune. Locul patru, cu 9,46% din voturi, aparține coaliției liberale „Oameni obișnuiți și prieteni”, condusă de fostul premier Igor Matovic.

În plus, au mai obținut rezultate ce le permit intrarea în parlament Mișcarea Creștin Democrată (6,4% din voturi), Partidul liberal pentru Libertate și Solidaritate (6,37%), mișcarea de opoziție conservatoare de dreapta Republica (6,07%) și Partidul Național Slovac (5,38%). 

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite