Situaţie critică într-un sat din Herson: „Dacă îndrăznesc să se mişte, se trage asupra lor direct. Ruşii au blocat şi reţelele de internet“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ruşii intră în Herson FOTO TASS
Ruşii intră în Herson FOTO TASS

Alexei, un ofiţer de origine ucraineană, care se află în prezent pe un remorcher aflat în zona Arabiei Saudite, a tras un semnal de alarmă privind situaţia în care se află rudele sale din oraşul Herson, cucerit de forţele armate ale Federaţiei Ruse.

Un ofiţer ucrainean care acum este departe de lumea dezlănţuită din Ucraina, este disperat şi cere ajutor comunităţii internaţionale pentru a-i ajuta pe localnicii din satul Molodizne care face parte din oraşul bombardat Herson. El spune că rudele de acasă i-au povestit toate grozăviile pe care le-au făcut ruşii în doar două zile de când au ocupat oraşul. 

„Nu credeţi ceea ce spun pe internet şi la ştiri. Ei (ruşii - n.red.) iau maşini, telefoane mobile de la civili şi nu lasă oamenii să meargă în alte localităţi, nici măcar dintr-un sat în altul. Tuturor civililor li se spune să nu părăsească locul în care se află, iar dacă îndrăznesc să se mişte se trage asupra lor direct. Doar în marile oraşe din Ucraina civilii sunt lăsaţi să iasă din locuinţe pentru a-şi face cumpărături. În satele pe care le-au ocupat, soldaţii ruşi le supraveghează vigilent astfel încât soldaţii noştri să nu poată lupta cu ei. Am văzut pe webcam cum în localitatea mea soldaţii ruşi au ocupat o şcoală întreagă şi stau în ea deoarece afară e foarte frig“, relatează ofiţerul într-o înregistrare audio.

Alexei mai spune că la intrare în satul Molodizne soldaţii opresc pe oricine vrea să intre şi că singurele excepţii sunt cei care aduc provizii de apă. „Sunt la curent cu ce se întâmplă în satul meu prin intermediul unui grup de WhatsApp creat în sat. Nimeni nu poate ieşi din sat, nici măcar pentru a cumpăra medicamente pentru bunici. Sunt destui oameni care au suferit atacuri cardiace. Soldaţii iau telefoanele şi maşinile celor care vor să iasă din sat“.

Mai mult decât atât, el spune că ruşii le-au blocat conturile de pe reţelele sociale. „De exemplu, dacă îmi trimiţi un mesaj, nu îl pot vedea, pot vedea doar poze, nu şi texte. Chiar şi contul meu de WhatsApp este sub control, pentru că sunt tot timpul în contact cu familia mea. Mi se şterge constant istoricul convorbirilor. Ieri, de la miezul nopţii, ruşii au oprit transmisia la toate televiziunile ucrainene din zona Herson. Doar posturile TV ruseşti mai pot fi văzute. Ruşii ne-au blocat şi reţelele de internet. E incredibil“, este strigătul său de alarmă. 

Oraşul Herson a fost cucerit recent de forţele armate ale Federaţiei Ruse. 

Adevarul · Situaţie critică într-un sat din Herson

Vă recomandăm să mai citiţi:

LIVE TEXT Război în Ucraina. Rusia este gata să trimită încă 1.000 de mercenari. Un fragment de rachetă a căzut în curtea reşedinţei lui Zelenski

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite