Sistemele de rachete tactice Iskander desfășurate în Belarus sunt pregătite să fie folosite

0
Publicat:

Sistemele de rachete tactice Iskander și sistemele de apărare antiaeriană S-400 pe care Rusia le-a desfășurat în Belarus sunt pe deplin pregătite să își îndeplinească sarcinile prevăzute, a declarat duminică un oficial de rang înalt din cadrul Ministerului belarus al Apărării.

Experții au observat indicii că Rusia s-ar pregăti de un nou atac dinspre Belarus FOTO EPA-EFE
Experții au observat indicii că Rusia s-ar pregăti de un nou atac dinspre Belarus FOTO EPA-EFE

"Militarii noștri, echipajele și-au finalizat pe deplin pregătirea în centrele comune de pregătire de luptă ale forțelor armate ale Federației Ruse și ale Republicii Belarus", a declarat Leonid Kasinski, șeful Direcției principale de ideologie din cadrul ministerului, într-un videoclip postat pe aplicația de mesagerie Telegram.

"Aceste tipuri de arme (sistemele Iskander și S-400) se află astăzi în serviciu și sunt pe deplin pregătite să îndeplinească sarcinile în scopurile prevăzute”, a subliniat el.

Iskander-M este un sistem portabil de rachete ghidate cu nume de cod NATO "SS-26 Stone"  care a înlocuit rachetele sovietice "Scud". Cele două rachete ghidate ale sale au o rază de acțiune de până la 500 km (300 de mile) și pot transporta focoase convenționale sau nucleare.

Această rază de acțiune ajunge până la vecinii Belarusului: Ucraina și Polonia, membră NATO, care are relații foarte tensionate cu Minskul.

Sistemul S-400 este un sistem rusesc portabil de interceptare a rachetelor sol-aer (SAM), capabil să țintească avioane, UAV-uri, rachete de croazieră și are o capacitate de apărare împotriva rachetelor balistice.

Kasinski a mai spus că avioanele militare au fost transformate pentru a transporta "muniție specială de aviație".

Nu este clar câte dintre sistemele Iskander - care sunt capabile să transporte arme nucleare - au fost desfășurate în Belarus după ce președintele rus Vladimir Putin a declarat în iunie că Moscova va furniza Minskului aceste sisteme împreună cu sisteme de apărare aeriană.

Anunțul vine în contextul în care Moscova exercită presiuni tot mai mari asupra Minskului pentru a contribui la invazia sa în Ucraina, aflată acum în a 10-a lună și fără niciun final la orizont.

Forțele rusești au folosit Belarusul ca rampă de lansare pentru atacul lor eșuat asupra capitalei ucrainene, Kiev, în februarie, iar în ultimele luni s-a înregistrat o intensificare a activităților militare rusești și belaruse.

Indicii că Rusia ar pregăti un atac dinspre Belarus

Rusia prezintă semne potenţiale de atac asupra nordului Ucrainei dinspre Belarus, au arătat experții Institutului american pentru studiul războiului (ISW) în raportul lor de vineri.

Experţii ISW au menţionat într-un raport publicat vineri seara că un astfel de atac încă este puţin probabil, dar că posibilul pericol trebuie luat în considerare serios.

Înfiinţarea unui spital de campanie în Belarus a fost văzută ca un indiciu că Rusia ar putea ataca de acolo.

„Spitalele de campanie nu sunt necesare pentru exerciţii de antrenament şi ar putea indica pregătirea pentru operaţiuni de luptă“, a precizat ISW.

„Apariţia spitalelor de campanie în Belarus la începutul anului 2022 a fost unul dintre ultimii indicatori observaţi înainte ca Rusia să înceapă invazia sa la scară largă“, au mai arătat experții ISW.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite