Milioane de cipuri ale producătorilor olandezi ajung în Rusia, în ciuda sancțiunilor

0
Publicat:

Microcipurile fabricate de companii olandeze ajung în continuare în Rusia, în ciuda sancțiunilor severe. Multe milioane de unități sunt implicate de la începutul invaziei Ucrainei până în decembrie.

FOTO: Shutterstock
FOTO: Shutterstock

Exporturile se fac prin intermediari. Câteva sute de livrări au ajuns la trei companii rusești legate de firme din domeniul apărării. Cipuri "olandeze" au fost, de asemenea, găsite în arme rusești, scrie nos.nl.

Editorii de investigație comună ai NOS și Nieuwsuur au avut acces la date comerciale, au vorbit cu companiile implicate, cu agenții guvernamentale, cu experți și cercetători și au avut acces la documente confidențiale. Investigația oferă prima perspectivă asupra dimensiunii la care microcipurile provenite de la producătorii olandezi ajung în Rusia.

Acesta arată un model clar al unui mic grup de companii chinezești care reușesc să pună mâna pe cipuri olandeze și să le exporte în Rusia lună de lună. Una dintre aceste companii se află pe lista de sancțiuni a SUA pentru că furnizează industria de apărare rusă. În ciuda sancțiunilor din ce în ce mai dure, nu s-a înregistrat nicio scădere a exporturilor în ultimele luni.

În obuziere blindate și elicoptere de luptă

Cipurile olandeze destinate Rusiei provin în principal de la producători mari de cipuri, cum ar fi NXP din Eindhoven și Nexperia din Nijmegen. Investigația NOS/Nieuwsuur arată că microcipurile NXP au fost găsite recent pe câmpul de luptă din Ucraina.

Investigații anterioare au găsit deja cipuri NXP și Nexperia în dronele rusești; o dronă kamikaze iraniană conținea un cip NXP. Toate aceste arme sunt folosite de Moscova pentru a ucide soldații ucraineni, precum și civili.

Purtătorii de cuvânt subliniază că societățile respectă regulile privind sancțiunile și nu fac afaceri cu Rusia. Nici clienții lor nu au voie să vândă cipuri în Rusia. Aceștia spun că sunt neputincioși dacă cipurile, pe care NXP și Nexperia le produc în fiecare an în întreaga lume cu multe miliarde de unități, ajung în Rusia prin intermediul comerțului paralel.

Producătorii sunt obligați prin lege să "își facă temele" pentru a împiedica vânzarea cipurilor lor în Rusia. Producătorii olandezi spun că procedează la fel. Experții subliniază că, deși așa-numita diligență necesară oferă orientări, nu există nicio obligație legală în directivele UE.

Cum reușesc aceiași intermediari necinstiți să cumpere oricum cipuri, cele două multinaționale spun că nu au un răspuns. Cumpărătorii de NXP sunt verificați "viguros", a precizat compania într-un comentariu. Compania susține că își depășește obligațiile legale în ceea ce privește respectarea sancțiunilor. Nu este clar ce înseamnă exact acest lucru și nici dacă societatea ia măsuri împotriva grupului de intermediari chinezi.

Nexperia insistă asupra faptului că echipa sa de control al exporturilor folosește cele mai recente programe informatice "pentru a monitoriza distribuția noastră". În cazul în care un distribuitor a încălcat sancțiunile, contractul este reziliat. Compania nu a vrut să spună dacă acest lucru s-a întâmplat anul trecut. Sub linie, revânzările către terți "nu pot fi întotdeauna monitorizate sau împiedicate de noi".

Preocupări majore

Din câte vede guvernul, intermedierea obscură a microcipurilor are loc fără consimțământul și fără știrea producătorilor olandezi, a raportat Ministerul Afacerilor Externe într-un comentariu. "Țările de Jos sunt foarte preocupate de acest lucru și caută, împreună cu Uniunea Europeană și cu alte țări UE, modalități eficiente de a preveni acest lucru și de a combate intermedierea."

De altfel, un flux și mai mare de microcipuri fabricate de companii din afara Olandei ajunge la importatorii ruși. Numai în luna noiembrie, acest lucru implică cel puțin 2 milioane de jetoane distribuite în zeci de grupuri. Prin comparație, din fabricile NXP și Nexperia, peste 60.000 de cipuri au fost implicate în aceeași perioadă: aproximativ 6% din total.

Experții presupun că fluxul de importuri rusești este încă în curs de desfășurare și nu există indicii că acesta s-ar fi oprit. Dar nu sunt încă disponibile date comerciale din ianuarie.

Din oferta recentă de cipuri, este imposibil de spus ce proporție ajunge în echipamentele de război rusești și câți ajung în mașini de spălat, telefoane sau alte produse de consum, de exemplu. Adevărul este că Moscova are nevoie disperată de astfel de cipuri pentru întreținerea, repararea și producția de arme.

"O serie de componente olandeze sunt esențiale pentru mașina de război rusă", spune James Byrne, director al echipei de cercetare în domeniul informațiilor și analizelor din surse deschise din cadrul think tank-ului britanic RUSI. "Aceste cipuri se găsesc în mod regulat în aproape toate tipurile de drone ale armatei ruse și în alte arme de precizie, cum ar fi rachetele de croazieră." Cipurile NXP au fost găsite în 10 din cele 27 de sisteme de arme rusești investigate de RUSI la cererea Ucrainei, a raportat institutul încă din vara anului trecut.

Eludarea sancțiunilor

Sancțiunile UE împotriva Rusiei sunt eludate în masă. De exemplu, de către companii mici care expediază cipuri în Rusia prin colete poștale. Există, de asemenea, comercianți asiatici în principal care achiziționează cipuri olandeze și, fără a fi împiedicați de sancțiuni, revând produsele în Rusia cu marje mari de profit.

De exemplu, cel mai mare intermediar de cipuri olandeze, conform datelor disponibile pentru NOS și Nieuwsuur, este Sinno Electronics, cu sediul în China. Dar, spre deosebire de Washington, Bruxelles-ul nu a impus încă măsuri punitive împotriva lui Sinno. Compania a fost solicitată să comenteze, dar nu a răspuns.

Întrebată de ce a fost inclusă pe lista de sancțiuni a UE, sau orice alt broker de chips-uri către Rusia, ministrul de externe a răspuns: "Olanda nu comentează propunerile concrete de noi sancțiuni, pentru a nu submina efectul de surpriză și, prin urmare, eficacitatea măsurilor". De asemenea, pentru a sancționa o companie, este nevoie de consens în cadrul statelor membre, a mai spus aceasta.

Din cauza rolului important jucat de exportatorii chinezi în special, controlul este greu de realizat. Beijingul nu a impus sancțiuni împotriva Moscovei și, prin urmare, comerțul cu cipuri din China este posibil ca de obicei. Ancheta NOS/Nieuwsuur arată, prin urmare, că în perioada trecută a fost posibilă o intervenție foarte limitată.

Din partea procuraturii, există deocamdată o singură urmărire penală. Vama arată că au fost efectuate multe zeci de mii de controale. În domeniul microcipurilor, acest lucru a dus în cele din urmă doar la oprirea unei încărcături în valoare de 300 000 de euro.

Companiile pot face mai mult

"Până în prezent, constatăm că urmărirea penală a încălcărilor sancțiunilor se limitează în principal la infracțiunile "în flagrant", spune avocatul specializat în domeniul sancțiunilor, Yvo Amar. El estimează că, în 15 ani, au existat doar 10 condamnări, în condițiile în care acordurile comerciale complexe prin intermediul țărilor terțe nu au fost luate în considerare. Potrivit lui Amar, în prezent se face "o muncă serioasă", dar rămâne dificil și foarte lung pentru sistemul judiciar să aducă în instanță și cazuri mai complexe.

"Cred că firmele pot face mai mult decât fac în prezent", a continuat Amar. De exemplu, producătorii de cipuri pot stipula prin contract că un importator din China, de exemplu, poate fi verificat pentru a vedea la ce a fost folosit în cele din urmă un cip sau revândut.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite