Serviciile secrete occidentale avertizează asupra unui risc crescut de atac chimic rusesc în Ucraina

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto Shutterstock
Foto Shutterstock

Statele Unite şi aliaţii săi au informaţii despre faptul că Rusia se pregăteşte să folosească arme chimice împotriva Ucrainei, au declarat vineri oficialii americani şi europeni, în timp ce Moscova a încercat să-şi revigoreze ofensiva militară prin atacuri din ce în ce mai brutale în mai multe oraşe ucrainene.

Oficialii de securitate şi diplomaţii au spus că informaţiile, pe care au refuzat să le detalieze, au indicat posibile pregătiri ale Rusiei pentru desfăşurarea de muniţii chimice şi au avertizat că Kremlinul ar putea încerca să efectueze un atac cu „steagul fals” care încearcă să pună vina pe ucraineni. sau poate guvernele occidentale. Oficialii, ca şi alţii citaţi în această poveste, au vorbit sub condiţia anonimatului din cauza naturii sensibile a chestiunii.

Acuzaţiile au apărut în timp ce Rusia a repetat afirmaţiile conform cărora Statele Unite şi Ucraina operau laboratoare secrete de arme biologice în Europa de Est - o acuzaţie pe care administraţia Biden a respins-o drept „prostii totală” şi „minciuni absolute”.

Orice utilizare a gazelor otrăvitoare în Ucraina ar încălca un tratat internaţional vechi de zeci de ani care interzice astfel de arme şi ar reprezenta o întorsătură periculoasă în ofensiva militară a Rusiei de două săptămâni împotriva vecinului său. Rusia, care deţinea stocuri vaste de arme chimice şi biologice în timpul Războiului Rece, a folosit agenţi nervoşi interzişi în cel puţin două tentative de asasinat împotriva duşmanilor politici ai preşedintelui Vladimir Putin în ultimii trei ani, inclusiv cel puţin o dată în afara graniţelor sale, informaţiile occidentale. au concluzionat agenţiile.

Deoarece oficialii americani şi europeni au refuzat să descrie natura informaţiilor care indică un posibil atac chimic rusesc în Ucraina, a fost imposibil să se determine cât de semnificativ ar putea fi. Oficialii americani au avertizat public de zile întregi că Rusia ar putea efectua o operaţiune cu steag fals, după ce Kremlinul a susţinut că Statele Unite au sprijinit un program de arme biologice în Ucraina.

„Este mai mult decât o îngrijorare urgentă”, a spus un oficial european despre perspectivele unui atac chimic rusesc. „În mod clar, a existat o creştere a ameninţării.”

Un înalt oficial NATO a adăugat că Rusia „pregăteşte terenul pentru un atac chimic sau cu arme biologice”.

EuropaPartenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite