Serbia: Protestele continua! Zeci de mii de protestatari în Belgrad, după împușcăturile în masă care au zguduit țara

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Zeci de mii de oameni s-au adunat sâmbătă în capitala Serbiei, pentru a cincea oară, pentru a-și exprima opoziția față de violență după cele două acte profundă cruzime de la începutul lunii mai, care s-au soldat cu decesul a 18 persoane, dintre care jumătate copii, transmite AFP.

Foto Profimedia (arhivă)
Foto Profimedia (arhivă)

Uniţi sub sloganul "Serbia împotriva violenţei", demonstranţii au ieşit în masă pe străzile capitalei Belgrad în fiecare săptămână de la atacurile armate comise la începutul lunii mai, într-un interval de mai puţin de 48 de ore.

"Sunt aici pentru fiecare dintre noi, în special pentru copiii mei. Pentru ca ei să nu aibă nevoie să demonstreze, ci să poată trăi şi lucra în ţara lor, aşa cum ar trebui să fie", a declarat pentru AFP protestatara Bojana Popovic, o matematiciană în vârstă de 33 de ani.

Pe 3 mai, un copil de 13 ani și-a ucis nouă colegi și paznicul școlii la care studia din Belgrad. La mai puţin de 48 de ore după acest atac, un alt tânăr a ucis opt persoane în două sate aflate în aproprierea capitalei. 

  Oamenii au manifestat mai întâi în semn de doliu, dar protestul s-a transformat ulterior într-o vastă mişcare de furie împotriva puterii preşedintelui ţării, Aleksandar Vucic. Manifestanţii cer revocarea licenţelor posturilor de televiziune apropiate guvernului care difuzează conţinut violent şi acuză guvernul că a creat sau a tolerat un "climat de violenţă" în Serbia. Protestatarii au printre revendicări, de asemenea, demisia ministrului de interne şi a şefului serviciilor de informaţii.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite