Premierul din Kosovo aruncă vina pe Serbia pentru revolte. „Escaladarea situaţiei a fost planificată”

0
Publicat:

Premierul din Kosovo, Albin Kurti, aruncă vina pe Serbia, pentru escaladarea revoltelor din țara sa. Vineri, el a susținut că Belgradul că a „organizat” escaladarea situaţiei, în care 80 de persoane au fost rănite, la începutul acestei săptămâni.

Tensiuni în Kosovo FOTO Profimedia
Tensiuni în Kosovo FOTO Profimedia

Confruntarea a avut loc între manifestanţi sârbi şi soldaţi ai forţei NATO, potrivit AFP.

Pus în fața presiunilor, exercitate de puterile occidentale, premierul kosovar a dat vina pe Serbia. Albin Kurti a fost chemat în Parlament și pus să explice situaţia din nord, după ce i s-a cerut să acţioneze în vederea detensionării situaţiei.

Escaladarea situaţiei din 29 mai a fost planificată, bine organizată şi a avut un autor. Autorul este Belgradul. Serbia a mobilizat grupuri criminale pentru a agrava situaţia, a declarat liderul Guvernului din Kosovo, în faţa deputaţilor.

Aproximativ 30 de membri ai Forţei NATO în Kosovo (KFOR) au fost răniţi, luni, în timpul confruntărilor cu manifestanţi sârbi, care cer plecarea primarilor de etnie albaneză. Belgradul a evocat zeci de răniţi în rândul demonstranţilor.

Numeroşi membri ai comunităţii sârbe, majoritară în patru oraşe din nordul Kosovo, nu recunosc autoritatea Pristinei şi sunt fideli Belgradului.

Sârbii au boicotat alegerile municipale din aprilie în aceste localităţi, ceea ce a dus la alegerea de primari de etnie albaneză cu o rată de participare de sub 3,5%.

Aceşti edili au fost puşi în funcţie săptămâna trecută de către Guvernul kosovar, condus de Albin Kurti, sfidând apelurile la reţinere lansate de Uniunea Europeană şi SUA.

În lumePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite