Preşedintele Serbiei spune că șefa statului Kosovo a refuzat să se întâlnească cu el la summitul din Republica Moldova
0Preşedintele sârb, Aleksandar Vucic, a declarat că omoloaga sa din Kosovo, Vjosa Osmani, a refuzat să se întâlnească cu el joi la summitul Comunităţii Politice Europene (CPE) din Republica Moldova, pentru a aborda actualele tensiuni din nordul Kosovo.
''Osmani nu a vrut întâlnirea, nu a vrut să vorbească cu noi (...) Am vrut să vorbesc, întotdeauna vrem să discutăm cu toată lumea pentru că dialogul este necesar. Ce este în neregulă cu dialogul, cu compromisul?'', a declarat Vucic, scrie Agerpres.
El a precizat că întâlnirea a fost propusă de premierul luxemburghez, Xavier Bettel, şi că ''pentru unii a fost o surpriză'' refuzul lui Osmani.
''Am impresia că devine din ce în ce mai evident şi mai clar cine este responsabil pentru problemele şi violenţele din Kosovo'', a spus Vucic, într-o aluzie evidentă la autorităţile de la Pristina.
Potrivit preşedintelui sârb, tensiunile au fost cauzate de insistenţa Pristinei de a pune în aplicare rezultatele alegerilor din aprilie în patru municipalităţi din nordul Kosovo, în pofida unei prezenţe la vot de numai 3%, din cauza boicotului sârbilor, minoritari în Kosovo, dar majoritari în aceste zone nordice.
Tensiunile au crescut de vinerea trecută, când poliţia specială din Kosovo a folosit forţa împotriva protestatarilor sârbi din Kosovo pentru a permite accesul primarilor la primăriile din trei municipalităţi din nord.
Sârbii, care protestează de luni în trei municipalităţi din nord, cer, de asemenea, retragerea poliţiei speciale din zonă.
Luni, tensiunile au dus la ciocniri între soldaţii NATO şi protestatarii violenţi, soldate cu peste 80 de răniţi.
Premierul kosovar Albin Kurti refuză să se conformeze cererilor.
Vucic avea programată joi, în marja CPE, o întâlnire cu preşedintele francez Emmanuel Macron, cancelarul german Olaf Scholz şi şeful diplomaţiei Uniunii Europene, Josep Borrell, pentru a căuta modalităţi de dezamorsare a situaţiei.
Kosovo, o fostă provincie sârbă populată de o mare majoritate de albanezi, şi-a proclamat independenţa în 2008, pe care Serbia nu o recunoaşte.