Şeful diplomaţiei europene face apel la reducerea dependenţei energetice de Rusia: „Un miliard de euro îi plătim lui Putin în fiecare zi”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Josep Borrell FOTO EPA-EFE
Josep Borrell FOTO EPA-EFE

Înaltul Reprezentant UE pentru Afaceri Externe şi Politică de Securitate, Josep Borrell, face apel pentru independenţa energetică a UE, subliniind că statele din blocul comunitar au plătit 35 de miliarde de euro Rusiei pentru gaze de la începutul războiului din Ucraina.

„Un miliard de euro îi plătim lui Putin în fiecare zi pentru energia pe care ne-o furnizează. De când a început războiul, ruşilor le-am dat 35 de miliarde de euro. Ucrainenilor le-am dat un miliard, ca să facem o comparaţie”, a declarat miercuri şeful diplomaţiei europene, citat de Financial Times.

Borrell a îndemnat UE să facă mai mult pentru a sancţiona Rusia şi pentru a ajuta Ucraina, subliniind că trebuie puse în practică deciziile Consiliului European privind „reducerea dependenţei energetice” de Rusia.

Comisia Europeană şi-a anunţat săptămâna intenţia de a interzice importurile de cărbune din Rusia, dar evită deocamdată să ia măsuri asupra importurilor de petrol şi gaze, care sunt mult mai profitabile pentru regimul Putin.

Pe de altă parte, Borrell s-a declarat în favoarea înarmării Ucrainei.

„Zelenski are nevoie de mai puţine aplauze şi de mai mult ajutor. Zelenski are nevoie să-i spunem mai rar ce erou este şi să-i dăm mai multe arme pentru a lupta. Asta aşteaptă ucrainenii de la noi”, a declarat şeful diplomaţiei europene.

Cancelarul german Olaf Scholz a susţinut la rândul său, miercuri, adoptarea unor măsuri cu privire la livrări de arme Ucrainei. Unii politicieni conservatori germani i-au cerut lui Scholz să aprobe livrări de armament greu Ucrainei, printre care tancuri.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite