Şeful Comunităţii Naţionale de Informaţii a SUA: ISIS are celule clandestine în Marea Britanie, Germania şi Italia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO AP
FOTO AP

James Clapper, liderul Comunităţii Naşionale de Informaţii din Statele Unite, spune că Statul Islamic are celule clandestine în Marea Britanie, Germania şi Italia, declaraţiile sale venind în contextul în care preşedintele american Barack Obama a efectuat o vizită în Europa în care a cerut intensificarea luptei împotriva grupării teroriste.

Întrebat de un reporter dacă Statul Islamic are celule în Marea Britanie, Germania şi Italia, care sunt capabile să pună la cale atacuri precum cel din martie din Bruxelles, Clapper a răspuns fără echivoc: „Da, au”.

„Continuăm să vedem dovezi că ISIS pune la cale ceva [în Marea Britanie, Germania şi Italia - n.r.]”, a adăugat oficialul, citat de CNN.

Şeful spionajului american a mai spus şi că Statul Islamic „s-a folosit, într-o oarecare măsură, de criza migranţilor din Europa, un lucru de care naţiunile au devenit tot mai conştiente”.

Matthew Levitt, specialist în politica Orientului Mijlociu la un institut din Washington, a explicat pentru CNN că informaţiile privind activitatea Statului Islamic în aceste ţări nu sunt noi, însă faptul că Clapper vorbeşte despre asta reprezintă o premieră.

Acesta spune că, deşi autorităţile s-au concentrat pe Franţa şi Belgia, au fost arestaţi suspecţi de terorism şi în Marea Britanie şi Germania.

Într-un discurs ţinut în Hanovra, unde s-a întâlnit cu mai mulţi lideri europeni, preşedintele american Barack Obama a spus că „aceşti terorişti fac tot ce e în puterea lor pentru a ne ataca oraşele şi a ne ucide cetăţenii, aşa că trebuie să facem tot ce este în puterea noastră pentru a-i opri”.

Obama a numit ISIS „cea mai urgentă ameninţare la adresa naţiunilor noastre” şi, deşi a recunoscut contribuţia importantă europeană la lupta împotriva organizaţiei, a spus că „Europa, inclusiv NATO, pot face mai mult”.

Obama a subliniat şi nevoia ca aliaţii să împărtăşească informaţiile pe care le obţin.

„Dacă punem preţ pe libertatea noastră, trebuie să facem paşii necesari pentru a împărtăşi informaţii între statele europene, dar şi între Statele Unite şi Europa, pentru a-i opri pe terorişti să călătorească şi să treacă graniţele şi să ucidă oameni nevinovaţi”, a spus Obama.

În cadrul discursului său, preşedintele SUA a lăudat poziţia cancelarului german, Angela Merkel, în criza refugiaţilor, spunând că aceasta este de partea corectă a istoriei.

„Cancelarul Merkel şi alţii ne-au amintit că nu putem să întoarcem spatele semenilor noştri care sunt aici acum şi au nevoie de ajutorul nostru”, a mai spus liderul de la Casa Albă la Hanovra.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite