Şefi ai unor mari companii importante din Marea Britanie susţin rămânerea în UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Al Jazeera
FOTO Al Jazeera

Campania premierului britanic David Cameron pentru rămânea ţării sale în Uniunea Europeană a primit luni seara un sprijin puternic din partea a 36 de şefi de companii membre ale indicelui FTSE 100, semnatari ai unei scrisori în care susţin că ar fi cel mai bine pentru economie evitarea Brexit-ului, transmite agenţia Bloomberg, citată de news.ro.

Scrisoarea, semnată în total de liderii a 200 de companii, publicată în ediţia de marţi a jurnalului Times, vine după ce primarul Londrei, Boris Johnson, cel mai popular politician britanic, a spus duminică faptul că pledează pentru ieşirea ţării sale din blocul comunitar, prin referendumul din 23 iunie.

„Companiile au nevoie de un acces nerestricţionat la piaţa europeană care reuneşte 500 de milioane de oameni, pentru a continua să crească, să investească şi să creeze locuri de muncă. Părăsirea UE ar limita investiţiile, ar pune în pericol locurile de muncă şi economia”, se arată în scrisoare.

Riscul implicat de Brexit pentru economie este elementul central al campaniei lui Cameron în favoarea UE, el pledând în acest sens luni, în Parlamentul de la Londra.

Lira sterlină a coborât luni la cel mai redus nivel din ultimii şapte ani în raport cu dolarul, pieţele reacţionând la anunţul lui Johnson.

Liderii de afaceri care au semnat scrisoarea, între care şefii BT, Marks and Spencer, Vodafone şi cei ai aeroporturilor londoneze Heathrow şi Gatwick, au 1,2 milioane de angajaţi şi reprezintă aproximativ 200 de companii, potrivit Times.

Semnatarii au apreciat acordul convenit vineri de Cameron cu liderii din UE, care, în opinia lor, va îmbunătăţi oportunităţile de afaceri.

Cameron i-a avertizat luni pe parlamentari că economia ar avea de suferit dacă Marea Britanie va ieşi din UE şi va fi mai puţin sigură, în raport cu riscurile provenite din Rusia şi terorism.

Potrivit celui mai recent sondaj de opinie, realizat de ICM, 42% dintre britanici sunt în favoarea rămânerii Regatului Unit în UE, 40% se opun şi 17% sunt indecişi.

Sondajul, realizat online în rândul a 2.021 de persoane, a avut loc înainte de anunţul lui Johnson.

Un alt sondaj, efectuat sâmbătă de firma Survation, a arătat un avans de 15 puncte procentuale în favoarea rămânerii ţării în UE, rezultat care corespunde cu alte cercetări, notează news.ro.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite