Şefa diplomaţiei olandeze, aflată în vizită la Kiev, asigură Ucraina de continuarea sprijinului țării sale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şefa diplomaţiei olandeze Hanke Bruins Slot, aflată în vizită la Kiev, i-a dat marţi asigurări Ucrainei privind ''sprijinul'' din partea Olandei, în pofida victoriei electorale recente a extremei drepte, care doreşte oprirea livrărilor de arme, transmite AFP, preluat de Agerpres.

Ministrul olandez de externe Hanke Bruins Slot se află în vizită la Kiev FOTO EPA-EFE
Ministrul olandez de externe Hanke Bruins Slot se află în vizită la Kiev FOTO EPA-EFE

''Lupta voastră este lupta noastră, securitatea voastră este securitatea noastră'', a promis Hanke Bruins Slot într-o conferinţă de presă. Ea a amintit că Olanda s-a angajat să livreze Kievului avioane F-16 şi că a promis un pachet de asistenţă în valoare de 2,5 miliarde de euro pentru Ucraina.

''Să fiţi siguri de sprijinul nostru'', a declarat reprezentanta guvernului olandez.

Liderul Partidului Libertăţii (PVV), Geert Wilders, a cărui formaţiune a obţinut cele mai multe locuri în parlament în urma recentelor alegeri legislative din Olanda, încearcă să formeze o coaliţie guvernamentală, însă acest proces ar putea dura câteva luni, dat fiind gradul de fragmentare ridicat al sistemului politic olandez.

Occidentul furnizează Ucrainei un ajutor financiar şi militar crucial de la începerea invaziei ruse în februarie 2022, dar Kievul se teme că acest sprijin se va reduce pe măsură ce conflictul se prelungeşte.

După eşecul contraofensivei ucrainene din timpul verii, ce nu a reuşit să străpungă liniile de apărare ruse decât cu câteva excepţii de mică anvergură, Ucraina vrea să se asigure că aliaţii săi occidentali îi rămân alături.

Hanke Bruins Slot a afirmat că ţara sa va face ''tot posibilul'' pentru a-şi respecta promisiunea de a livra avioane de luptă F-16, care va ajuta Kievul să conteste supremaţia aeriană rusă pe front.

De partea sa, omologul său ucrainean, Dmitro Kuleba, a spus că a ''primit asigurări'' că această livrare va fi ''efectuată''.

Olanda a început deja ''transferul de avioane'' către centrul de instruire din România pentru piloţii ucraineni, a adăugat Kuleba. De asemenea, acesta a mulţumit Olandei pentru ''transferul de rachete suplimentare'' care ajută Ucraina să-şi ''consolideze'' sistemul de apărare aeriană.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite