George Friedman: Schimbarea din Olanda va face din Europa un loc foarte diferit

0
Publicat:

Alegerile din Olanda au produs o schimbare radicală. În mod tradițional, Țările de Jos se numără printre cele mai clasice state liberale din Europa. Dar într-un vot al cărui accent a fost imigrația și schimbările climatice, Geert Wilders și Partidul său pentru Libertate s-au clasat pe primul loc, deși fără majoritate.

Geert Wilders si partidul sau s-au clasat pe primul loc la alegerile din Olanda FOTO AFP
Geert Wilders si partidul sau s-au clasat pe primul loc la alegerile din Olanda FOTO AFP

Guvernele din statele membre marginale ale Uniunii Europene, cum ar fi Ungaria, au adoptat poziții similare în trecut (în special în ceea ce privește imigrația), dar Olanda este un membru fondator al UE și, în ciuda dimensiunilor sale mici, a fost întotdeauna în centru de modelare şi reprezentare a valorilor blocului. În vremuri de disparitate și divizare economică, dorința membrilor cheie ai UE de a sta împreună pentru a apăra anumite principii morale de bază a menținut blocul unit, scrie George Friedman, dintr-o analiză pe site-ul Geopolitical Futures.

Cu toate acestea, rezultatele alegerilor din Olanda au repudiat două principii de bază ale Uniunii Europene. Ele pot oferi, de asemenea, Țărilor de Jos un avantaj economic în Europa. Combaterea schimbărilor climatice este un imperativ existențial și moral, dar este și costisitoare, ridicând dramatic costul de producție pentru o gamă de produse. Între timp, restricțiile asupra imigrației – în special atunci când imigranții sunt slab calificați și provin dintr-o cultură foarte diferită – va reduce probabil costurile publice pentru sprijinirea azilanților.

Aceste avantaje economice aparente sunt importante, dar nu sunt lucrul esențial de urmărit în urma alegerilor olandeze. În Țările de Jos și în alte părți, susținătorii luptei împotriva schimbărilor climatice sau a primirii imigranților au avut tendința de a-și justifica pozițiile afirmând beneficii morale și economice. Criticii și contestatorii au fost uneori întâmpinați nu cu o respingere atentă, ci cu un fel de rușine morală, ceea ce sugerează că întrebările în sine sunt un semn al corupției morale.

Rezultatul ultimelor alegeri ar putea legitima îndoielile cu privire la politicile privind schimbările climatice și imigrație

În acest sens, alegerile olandeze au semnificație. În multe privințe, Țările de Jos a fost o națiune centrală în Uniunea Europeană. Cu toate acestea, rezultatul acestor ultime alegeri ar putea legitima îndoielile cu privire la politicile dominante privind schimbările climatice și imigrație, în moduri în care rezultate similare ale alegerilor anterioare din Polonia sau Italia nu ar putea. În timp, Țările de Jos și-ar putea pierde reputația de țară europeană model, dar este posibil să apară și o nouă definiție a virtuții europene.

Poate că într-un viitor îndepărtat, o Europă redefinită își va identifica începuturile în acest scrutin.

Pe de altă parte, Wilders și partidul său ar putea greși în politicile lor față de schimbările climatice și imigrație. Nu am expertiză științifică pentru a avea o opinie informată despre încălzirea globală, deși nu am încredere în orice credință susținută cu pasiune de oameni care știu la fel de puține ca mine, notează Friedman. Știu puțin despre demografie, în special despre faptul că lumea dezvoltată se confruntă cu o lipsă de muncitori din ce în ce mai agravată. Printre opțiunile pe care le avem se numără să forțăm bătrânii de 80 de ani să facă muncă ușoară, să inventăm înlocuitori robotici rentabili pentru oameni sau să aducem muncitori străini. În SUA, imigrația a fost soluția de când au sosit pasagerii de pe nava Mayflower. Însă străinii tind să aibă culturi distincte care pot intra în conflict cu valorile țării gazdă și, în anumite circumstanțe – în special atunci când există un aflux mare de imigranți – trebuie să fie criminali printre noii sosiți. În comparație cu celelalte opțiuni, însă, imigrația pare să funcționeze.

Schimbarea din Țările de Jos, dacă se menține și se răspândește, va face din Europa un loc foarte diferit nu numai în aceste chestiuni, ci și în ceea ce privește cultura sa politică și ideea că Europa este o singură entitate, concluzionează analistul american.

Știri ExternePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite