Putin, criticat de președintele Tadjikistanului: „Vrem și noi respect”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Președintele tadjik Emomali Rahmon i-a reproșat omologului său rus Vladimir Putin că se comportă cu țăra sa, situată în Asia Centrală, așa cum făcea Uniunea Sovietică pe vremuri.

Emomali Rahmon FOTO EPA-EFE
Emomali Rahmon FOTO EPA-EFE

„Nu avem 100-200 de milioane (de locuitori, n.red.), dar vrem să fim respectați. (...) Noi am respectat întotdeauna interesele principalului partener strategic. Dar vrem și noi respect. Ce suntem noi? Suntem străini? Sau ce? Să fim serioși!”, și-a început el discursul.

Președintele autoritar al Turkmenistanului a cerut totodată Rusiei să fie interesată de creșterea investițiilor în Asia Centrală: „Nu cerem prea multe investiții în țările noastre. Sigur, trebuie să investiți. Miliarde, miliarde și miliarde. Dar aceste investiții ar fi recuperate foarte repede”.

El a făcut o paralelă cu Rusia lui Putin și fosta Uniune Sovietică și a denunțat nerespectarea tradițiilor Asiei Centrale de către Moscova.

„Am fost în cameră când s-a discutat prăbușirea Uniunii Sovietice. Atunci, ca și acum, și să mă iertați că spun acest lucri, nu a fost acordată suficientă atenție republicilor mici, națiunilor mici. Nicio atenție! Nu s-au luat în considerare tradițiile, obiceiurile și restul”, a declarat Rahmon, citat de ura.ru.

În opinia unor analiști, criticile lui Rahmon arată că Rusia își pierde influența în fostele republici sovietice din Asia Centrală, considerată un fel de curte din spate.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite