Schimbarea numelui Macedoniei, votată de Parlamentul grec: „Astăzi scriem istorie“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO AFP
FOTO AFP

Parlamentul grec a ratificat vineri acordul care prevede schimbarea numelui Macedoniei, punând astfel capăt unei dispute vechi de zeci de ani, scrie Reuters.

Au votat în favoarea numelui Republica Macedonia de Nord 153 de parlamentari, iar împotrivă, 146.

Prim-ministrul grec Alexis Tsipras, cel care a negociat acordul cu omologul său de la Skopje anul trecut, a obţinut aprobarea parlamentului prin susţinerea mai multor parlamentari independenţi şi din opoziţie.

Prin acest acord fosta republică iugoslavă îşi schimbă denumirea oficială în Macedonia de Nord, pentru a nu fi confundată cu regiunea din nordul Greciei cu acelaşi nume.

Acordul a fost aprobat deja de parlamentul de la Skopje.

„Astăzi scriem o nouă pagină de istorie în Balcani. Ura naţionalismului şi a conflictului lasă loc prieteniei, păcii şi cooperării”, a afirmat Tsipras.

Votul parlamentului a fost salutat şi de preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, care a scris pe Twitter: „Au avut imaginaţie, şi-au asumat riscurile şi erau pregătiţi să îşi sacrifice interesele proprii pentru binele majorităţii. Misiunea imposibilă a fost îndeplinită”.

Partidul de opoziţie Noua Democraţie a criticat acordul: „Acest acord nu ar fi trebuit semnat sau adus în parlament pentru ratificare. Este o înfrângere naţională ... este un afront adus adevărului şi istoriei ţării noastre”, a afirmat liderul partidului, Kyriakos Mitsotakis.

Duminică, mii de greci s-au adunat în faţa Parlamentului la Atena pentru a protesta faţă de acord.

Mulţi greci consideră că numele de Macedonia ar trebui folosit doar pentru a face referire la regiunea din nordul Greciei, locul de naştere al lui Alexandru cel Mare. Macedonia este cunoscută oficial în prezent ca fiind Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei, din cauza protestelor Atenei.

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite