Saga procurorilor italieni pentru salvarea unei moluşte din mâinile mafiei napolitane: mii de pagini de dovezi şi studii ştiinţifice

0
0
Moluştele smochină  vieţuiesc în roci FOTO SHUTTERSTOCK
Moluştele smochină  vieţuiesc în roci FOTO SHUTTERSTOCK

În 2018, un procuror în domeniul mediului din Napoli a început o anchetă asupra unor grupuri de crimă organizată care bracona ilegal o moluscă protejată care susţine un întreg ecosistem marin. Printre clienţi se număra şi mafia napolitană Camorra care o cumpăra ca pe un fel de simbol al puterii, relatează The Guardian.

Cunoscută ca molusca-smochină, Lithophaga lithophaga vieţuieşte în roci - secretă un acid cu ajutorul căreia sapă tuneluri - şi are nevoie de între 18 şi 36 de ani ca să atingă o lungime de 5 centimetri. Durata ei de viaţă poate depăşi 50 de ani. Italia a interzis recoltarea lor în 1988.

Braconierii o recoltează sfărâmând rocile sau punând explozibili şi distrugând astfel tot ecosistemul care însoţeşte existenţa acestei mici moluşte.

„Tot ce mai rămâne în urma culturii este un peisaj lunar: roci albe în care nu mai supravieţuieşte nicio formă de viaţă”, spune preşedintele Societăţii italiene de Biologie marină.

Aceste moluşte sunt o delicatesă în Italia, fiind considerate chiar ca un afrodisiac. Pe piaţa neagră un kilogram se vinde şi cu 200 de euro.

Recoltarea extinsă prin distrugerea rocilor în care vieţuiesc a devastat o bună parte din recifele de pe coasta Amafi şi formaţiunile de roci din Insula Capri.

Capturile ajung în restaurante, la elitele italiene, dar şi la camorristi, membrii mafiei napolitane Camorra.

Moluştile au făcut parte din dieta italienilor încă din antichitate, dar braconajul a început să devină agresiv spre sfârşitul secolului al XX-lea.

Roca este un mediu de vieţuire pentru alge, crustacee şi alte forme de viaţă - toate mor în urma extragerii violente a moluştelor. Praful de rocă se depune pe subsolul mării erodându-l şi creând „zone moarte” lipsite de oxigen. Se estimează că o singură recoltă ilegală poate distruge o suprafaţă de 2.400 metri pătraţi de subsol marin.

„E ca şi cum pentru a aduna nişte ciuperci ar trebui să scoţi din pământ o pădure întreagă, care s-a înălţat în sute de ani”, spune Marco Sacchi, un geolog de la Institutul de Ştiinţă marină din Napoli, angajat de procuratură pentru a analiza daunele provocate de recoltări.

Giulio Vanacore, un procuror de 37 de ani din Napoli a deschis o anchetă în urma plângerilor din partea organizaţiilor locale de conservare a mediului, în baza unei legi din 2015 prin care infracţiunile legate de mediu şi poluare sunt pasibile de pedepse de maxim 15 ani de închisoare.

„Ideea mea era că nu trebuiau pedepsite doar vânzările, deţinerea sau extragerea moluştilor smochine, întrucât în spate era un proces criminal mai extins”, a spus Vancore a cărui investigaţie s-a întins pe 3 ani.

Acesta s-a folosit nu doar de mijloacele obişnuite de supraveghere, ci şi de studii ştiinţifice şi rapoarte de evaluare a gradului de devastare ecologică provocat de braconaj.

Procurorul a strâns 1.100 de pagini de dovezi ale afacerii infracţionale în care s-au identificat 100 de suspecţi, de la braconieri la proprietari de restaurante

12 de persoane au fost arestate în luna martie - dacă sunt găsite vinovate, pot primi câţiva ani de închisoare cu executare. 

Europa


Ultimele știri
Cele mai citite