Rușii, fără suflu la Bahmut. ISW: Ofensiva mercenarilor Wagner se apropie de capacitatea sa maximă

0
Publicat:

Acțiunile ofensive ale rușilor pe frontul din estul Ucrainei s-au redus în intensitate în ultimele zile, ceea ce indică o reducere a capacității de luptă a forțelor invadatoare, constată Ministerul britanic al Apărării.

Soldat ucrainean în Bahmut FOTO Profimedia
Soldat ucrainean în Bahmut FOTO Profimedia

Potrivit unui raport al Ministerului britanic al Apărării, trupele rusești și mercenarii Wagner „au obținut puncte de sprijin la vest de râul Bahmutka”, care traversează orașul Bahmut, din regiunea Donețk.

Totuși, „în sens mai larg pe linia frontului, Rusia desfășoară unele dintre cele mai scăzute rate de acțiuni ofensive locale care au fost observate cel puțin din ianuarie 2023”, precizează sursa citată.

Acest lucru se datorează probabil faptului că forțele armate rusești și-au epuizat „puterea de luptă” într-o asemenea măsură încât „chiar și acțiunile ofensive locale nu sunt sustenabile în prezent”, notează Ministerul britanic al Apărării.

„În acest moment, există lupte intense în și în jurul Bahmut, iar rușii fac mici avansuri tactice, dar cu costuri mari. În altă parte, linia frontului rămâne relativ statică, cu schimburi semnificative de focuri de artilerie, dar fără câștiguri semnificative în manevre de nicio parte”, se mai arată în evaluarea publicată de Londra.

Institutul pentru Studiul Războiului (ISW), un centru de reflecție cu sediul la Washington care a monitorizează îndeaproape luptele din Ucraina, observă de asemenea că rușii și-au încetinit ritmul atacurilor de la Bahmut. În plus, potrvit ISW, ofensiva mercenarilor Wagner în zonă „se apropie probabil de capacitatea sa maximă”.

Potrivit celor mai recente informații, rușii au ocupat estul orașului Bahmut, dar nu au capacitatea de a respinge armata ucraineană din oraș și din jurul acestuia.

De altfel, forțele armate ucrainene reușesc să se aprovizioneze pe o rută din vestul acestui oraș care se află în afara razei de foc a rușilor.

Bahmut este scena celei mai sângeroase și de durată bătălii din Ucraina. Rușii încearcă să cucerească acest oraș încă din luna august a anului trecut.

Rusia a făcut din capturarea oraşului Bahmut o prioritate a strategiei sale pentru preluarea controlului asupra întregii regiuni industriale Donbass.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite