Rusia revine la tactica terorizării cu rachete: Mai multe atacuri au avut loc duminică seara în estul Ucrainei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Rusia a lansat duminică seara 12 rachete de croazieră spre Ucraina, dintre care 11 vizând partea de est a țării vecine. Nouă dintre aceste rachete au fost doborâte de sistemele antiaerene ale Ucrainei.

Harkov: Linii de electricitate afectate de un atac cu rachete FOTO EPA-EFE
Harkov: Linii de electricitate afectate de un atac cu rachete FOTO EPA-EFE

„Duminică seara, inamicul a lansat un atac cu rachete în zona de responsabilitate a Comandamentului. În total, inamicul a recurs la 11 rachete de croazieră”, se arată într-un comunicat al Comandamentului Est al Ucrainei.

Potrivit informațiilor provenite de la fața locului, nouă dintre cele 11 rachete au fost doborâte, șapte astfel de acțiuni având loc în regiunea Dnipropetrovsk, iar celelalte două în regiunea Poltava. Printre rachete doborâte în regiunea Dnipropetrovsk figurează cinci de tip X-101 și două de tip Kalibr.

Un atac cu o rachetă de croazieră a avut loc într-o altă regiune a Ucrainei.

Kievul denunță o terorizare a populației

Armata ucraineană menționează șase atacuri cu rachete de tip Kalibr și șase atacuri cu rachete de tip X-101. Atacurile cu rachete Kalibr au fost efectuate de pe o navă din Marea Neagră, iar cele cu rachete X-101 au provenit de pe o navă din Marea Caspică.

Potrivit lui Iuri Ignat, purtătorul de cuvânt al Forțelor Aeriene Ucrainene, Forțele Aeriene Rusești au fost destul de active duminică, efectuând atacuri cu rachete X-22 din bombardiere Tu-22 M3 în nordul și sudul Ucrainei.

„Reamintim încă o dată că amenințarea (cu rachete, n. red.) nu a dispărut. Faptul că soldații noștri eliberează pământul este o veste bună, dar suntem departe de victorie. Inamicul va continua să ne terorizeze cu atacuri cu rachete. Din păcate, nu avem încă mijloacele (necesare, n. red.) să punem mâna pe aceste avioane, dar sunt convins că o vom face. Și apoi vom respira puțin mai ușor”, a declarat Ignat.

Încă 20 de localități eliberate

Armata ucraineană a eliberat duminică alte 20 de localități. „Eliberarea localităţilor de sub ocupaţia rusă în regiunile Harkov şi Doneţk continuă”, a anunțat Statul Major al Forţelor Armate Ucrainene într-un comunicat publicat luni.

„Dat fiind avansul ucrainenilor, Rusia a dispus cel mai probabil retragerea trupelor sale din întreaga regiune Harkov ocupată, la vest de râul Oskil”, au transmis luni serviciile britanice de informaţii.

„Succesele rapide ale ucrainenilor au implicaţii semnificative pentru întreaga strategie operaţională a Rusiei. Majoritatea forţelor din Ucraina sunt cel mai probabil obligate acum să prioritizeze acţiunile de apărare de urgenţă”, au adăugat serviciile secrete britanice, potrivit Agerpres.

Întreruperi de curent în estul Ucrainei

Pe de altă parte, pe fondul atacurilor cu rachete efectuate de Rusia, părţi importante din estul Ucrainei au fost afectate de întreruperi de curent.

„O întrerupere totală a curentului în regiunile Harkov şi Doneţk, una parţială în regiunile Zaporojie, Dnipropetrovsk şi Sumî”, a reacționat președintele ucrainean Volodimir Zelenski într-un comunicat difuzat pe reţelele de socializare, dând vina pe „teroriştii ruşi”.

„Nicio instalaţie militară” afectată, a adăugat Zelenski. „Obiectivul (Rusiei, n. red.) este de a priva oamenii de lumină şi încălzire”, a subliniat preşedintele ucrainean.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite