Eliberați după cinci luni de sub ocupația rusă: „Ce nu au furat au distrus”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Oamenii din regiunile eliberate de sub ocupația rusă au plâns de bucurie la vederea soldaților ucraineni.

Imagine din orașul Izium FOTO Profimedia
Imagine din orașul Izium FOTO Profimedia

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a anunțat duminică seară că ucrainenii au preluat controlul în orașul Izium, de o importanță strategică, aflat în estul țării.

Izium nu este singurul oraș eliberat. Pe 2 septembrie, armata ucraineană a reușit să preia controlul și în satul Novovoznesenske, situat în regiunea de sud a Hersonului. Natalia, în vârstă de 50 de ani, a trăit timp de cinci luni sub ocupație rusă.

Aceasta a spus că a plâns de bucurie când a văzut militarii ucraineni și a descris ocupația rusă ca pe o dramă, spunând că „ce nu au furat au distrus”: au luat de la lingură și furculiță până la încălțările din picioarele unui pensionar. 

„Când au sosit forțele noastre armate, eram la subsol”, spune femeia de 50 de ani.

„Au întrebat, în ucraineană, „e cineva în viață?” și mi-am dat seama că erau ai noștri. Erau atât de frumoși, mai ales în comparație cu fasciștii (termenul folosit de ea pentru forțele ruse). Nu știam ce să fac cu ei - dacă ar trebui să-i îmbrățișez sau să-i țin de mână? I-am atins și am fost foarte fericită.", a mai spsu femeia, potrivit BBC.

De asemenea, și locuitorii din orașul Balaklia, din regiunea Harkov, au fost eliberați de ucraineni pe 8 septembrie.

Jurnalista Natalia Humeniuk a postat un video pe Twitter în care apar bărbați și femei ieșind dintr-o clădire pentru a îmbrățișa soldații. Unii dintre oameni plâng.

Sâmbătă, președintele Zelenski a declarat că forțele armate ale țării  au recuperat aproximativ 2.000 km pătrați de la începutul lunii septembrie. Duminică dimineață, armata a anunțat că au fost recuperați 3.000 km pătrați.

Încă există speranță

În ciuda progreselor recente ale Ucrainei, rușii încă dețin aproximativ o cincime din Ucraina - inclusiv orașul Herson.

A fost primul oraș important ucrainean care a căzut după invazie și se află chiar la nord de peninsula Crimeea (deținută de Rusia din 2014).

Un membru al rezistenței din oraș, care rămâne anonim pentru a fi protejată identitatea, a spus că rușii fac percheziții în masă în apropierea punctelor strategice de observație.

„Au fost două cazuri în ultima săptămână când oamenii au fost luați de pe străzi”., a spus acesta.

Totuși, acesta spune că știrile despre victoriile armatei ucrainene de pe alte fronturi dau oamenilor speranță: „Sunt încurajați de reușitele armatei din Harkov”„Mulți speră că noi vom fi următorii”.

Hartă recuperări de teritoriu după contraofensiva ucraineană
EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite