Presa de stat din Rusia, în dificultate privind relatarea războiului din Ucraina: „Rugați-vă pentru băieții noștri”

0
Publicat:

Presa finanțată de statul rus întâmpină dificultăți în a relata războiul din Ucraina pe fondul ultimelor evoluții de pe teren, unde armata ucraineană a eliberat zeci de localități din regiunea Harkov, în principal nodul logistic Kupiansk și orașul Izium.

Vladimir Soloviov, un propagandist al Kremlinului FOTO Profimedia
Vladimir Soloviov, un propagandist al Kremlinului FOTO Profimedia

Potrivit unui anunț făcut duminică de comandantul șef al Forțelor Armate ale Ucrainei, generalul Valeri Zalujnîi, trupele ruse au fost alungate de pe o suprafață de peste 3.000 de kilometri pătrați de la începutul contraofensivei din Harkov. Alte 20 de localități din regiunea Harkov, situată în estul Ucrainei, ar fi fost eliberate în ultimele 24 de ore.

Ca urmare a acestor înfrângeri, puse de Ministerul rus al Apărării pe seama unei „regrupări” de forțe în jurul Donețkului, presa de la Moscova caută modalități de a atenua impactul lor asupra opiniei publice din Rusia.

Potrivit The Business Insider, presa fidelă Kremlinului tinde să ignore veștile proaste și se concentrează pe mobilizarea opiniei publice în jurul greutăților prin care trec forțele ruse implicate în agresiunea militară împotriva Ucrainei.

„Vreau doar să spun că toți cei care încă cred ar trebui să se roage pentru băieții noștri”, a declarat vineri Anton Anisimov, gazda emisiunii politice de pe postul de sport Match TV.

„Să ne rugăm ca oamenii noștri care sunt acolo să reziste”, a adăugat el, citat de jurnalistul BBC Francis Sarr, care monitorizează relatarea războiului în presa rusă.

Vitali Gancev, un oficial numit de Rusia în teritoriile ocupate din regiunea Harkov, a recunoscut că forțele ucrainene au rupt linia rusească  și au obținut „o victorie semnificativă”.

Bloggerul militar Iuri Podoliaka, un invitat permanent la postul TV Rossia-1, a recunoscut la rândul său succesele înregistrate de armata ucraineană.

„Le-am oferit teritorii destul de importante”, a spus Podoliaka referitor la evoluțiile din regiunea Harkov.

Vladimir Soloviov, un propagandist important al Kremlinului, s-a declarat „îngrijorat” pentru armata rusă, dar a făcut apel la calm în fața „panicii” create prin intermediul rețelelor de socializare.

Un apel la calm a fost făcut și de comandantul cecen Apti Alaudinov. „Nu vă faceți griji pentru nimic. Dacă ai fost învins într-o luptă, nu înseamnă că ai pierdut războiul”, a declarat el pentru Rossia-1.

Olga Skabeeva, o prezentatoare de la Rossia-1, a evocat din nou perspectiva nucleară în urma alungării forțelor ruse din Balakliia.

„Cum, cine și în ce circumstanțe, cu ce metode plănuiește și speră să învingă o putere nucleară?”, s-a întrebat ea.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite