Rusia: „NATO este o organizaţie care ne este ostilă și dovedește asta în fiecare zi”

0
Publicat:

Kremlinul acuză  NATO că îşi demonstrează zilnic ostilitate față de Rusia și, în același timp, devine tot mai implicată în conflictul din Ucraina. Pe de altă parte, NATO arată că nu este parte din conflict, ci doar ajută Kievul să se apere în războiul cu Ucraina.

Dmitri Peskov   FOTO Profimedia
Dmitri Peskov FOTO Profimedia

NATO este o organizaţie care ne este ostilă şi care îşi dovedeşte această ostilitate în fiecare zi”, a declarat reporterilor purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. (NATO) „face tot ce-i stă în putinţă pentru a-şi arăta cât mai clar implicarea în conflictul privind Ucraina”, a adăugat Peskov, citează Agerpres.

Moscova a afirmat că livrările de arme către Ucraina de către state ale NATO prelungesc conflictul şi cresc posibilitatea unei noi escaladări. Kievul şi Occidentul spun că livrările de echipamente militare avansate sunt cruciale pentru a ajuta Ucraina să se apere în faţa ofensivei Rusiei, menţionează Reuters.

NATO ajută Ucraina să se apere

Pe de altă parte, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, spune că nici NATO și aliații nu fac parte din conflict. NATO însă ajută Ucraina să se apere. „Nici NATO, nici aliații nu sunt parte din conflict. Ceea ce facem noi este să sprijinim Ucraina, care se apără. Trebuie să înțelegem despre ce este vorba. Este un război de agresiune. Președintele Putin și Rusia au atacat o națiune suverană, independentă, democratică și liberă. Desigur, Ucraina are dreptul să se apere și noi avem dreptul să ajutăm Ucraina”, a declarat Stoltenberg vineri dimineață, la Reuniunea Miniștrilor de Externe din țările membre.

În ultimul an, NATO a evoluat de la echipamentele neletale furnizate, la oferirea de artilerie și tancuri Ucrainei. Stoltenbereg a explicat că tipul de sprijin pe care NATO l-a oferit Kievului a evoluat pe măsură ce a evoluat războiul dintre cele două țări.  „La început, a fost foarte important să furnizăm arme ușoare antitanc, apoi am văzut nevoia de artilerie, apoi a devenit evident că era nevoie de sisteme de apărare aeriană mai avansate și în ultimele luni aliații au convenit asupra furnizării de armament greu”, a mai precizat șeful alianței.  

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite