Rusia avansează spre o rută critică de aprovizionare pentru trupele ucrainene din est

0
Publicat:

Câștigurile recente ale Rusiei au pus forțele Moscovei mai aproape de a pune în pericol una dintre principalele rute de aprovizionare ale Kievului pentru trupele sale din estul Ucrainei, potrivit unei noi evaluări, în timp ce Rusia continuă câștigurile mici, dar constante pe frontul de est în țara sfâșiată de război, scrie Newsweek.

 Soldați ucraineni în Donețk - artilerie - razboi in Ucraina FOTO Profimedia

Trupele ruse se pare că au cucerit Novooleksandrivka, un sat aflat la puțin peste 19 kilometri de orașul ucrainean Avdiivka, controlat de ruși, a anunțat marți, 19 iunie, Ministerul britanic al Apărării.

Controlul așezării permite Rusiei să se „apropie de autostrada T-05-04, una dintre principalele rute de aprovizionare pentru forțele ucrainene aflate mai la est”, au evaluat serviciile de informații britanice.

Rusia a revendicat în februarie 2024 fostul bastion ucrainean Avdiivka, situat în apropiere de capitala regională controlată de Rusia, orașul Donețk. A fost cea mai importantă victorie a Rusiei de când a capturat Bahmut, un oraș din regiunea Donețk aflat la nord-est de Avdiivka, în mai 2023.

În lunile care au urmat, Rusia a avansat la vest de Avdiivka, spre orașul strategic defensiv Pokrovsk. În ciuda faptului că Rusia a deschis un nou front în regiunea de nord-est Harkov la începutul lunii mai, Ucraina a susținut și a intensificat adesea atacurile rusești la vest de Avdiivka.

Autostrada T-05-04 leagă mai multe orașe din Donețk, inclusiv Pokrovsk, Kostiantinivka — și Bahmut.

Trupele ucrainene au descris drumul în comentarii pentru The Washington Post drept „autostrada vieții” pentru forțele Kievului din Bahmut, înainte ca Rusia să cucerească așezarea anul trecut.

Un purtător de cuvânt al Brigăzii 110 Mecanizate a Ucrainei a declarat presei ucrainene pe 14 iunie că rapoartele că Rusia a capturat Novooleksandrivka „nu sunt adevărate”.

Într-o actualizare la ora locală 13:00, marți, 18 iunie, forțele armate ale Ucrainei au declarat că în zona de la est de Pokrovsk a avut „cea mai mare luptă” de la începutul zilei.

„Situația se află sub controlul apărătorilor noștri”, a spus armata Ucraineană într-o declarație postată pe rețelele de socializare.

Influentul canal de Telegram ucrainean "DeepState", apropiat armatei ucrainene şi care informează zilnic asupra evoluţiei frontului, a indicat în ultimele zile că forțele ruse au avansat în apropiere de Novooleksandrivka și Sokil, un sat aflat imediat la sud de așezare. Institutul pentru Studierea Războiului ( ISW ) din SUA, a susținut luni că imaginile geolocalizate au indicat că Rusia controlează acum Novopokrovske.

Ministerul rus al Apărării nu a făcut referire la Novooleksandrivka în actualizarea sa zilnică de marți, dar a spus că forțele sale au atacat poziții ucrainene în așezările de la nord-est de Novooleksandrivka.

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite