Armata rusă a fost încetinită în zona Harkov, dar câştigă teren spre est, în provincia Doneţk. Care sunt oraşele-ţintă

0
Publicat:

Potrivit ultimelor informaţii, ucrainenii au reuşit să oprească înaintarea armatei ruse în regiunea nord-estică Harkov, dar aceasta s-a concentrat în provincia Doneţk, unde localităţile Pokrovsk şi Toreţk par să fie următoarele obiective.

Luptele se intensifică în zona Doneţk, foto arhivă
Luptele se intensifică în zona Doneţk, foto arhivă

Forţele ruse din Harkov au trecut la „apărare activă” în zona din proximitatea capitalei regionale omonime, în apropierea satului Lipţi, şi au pierdut unele poziţii în oraşul Vovceansk, unde continuă luptele de stradă, scrie analistul militar ucrainean Kostiantin Maşoveţ.

„Situaţia în oblastul Harkov este stabilă. Ruşii nu pot trece de poziţiile noastre”, a declarat, la rândul său, Oles Maliarevici, sub-comandant al batalionului de drone de asalt „Ahile” al armatei ucrainene. Potrivit acestuia, există concentrări de trupe ruse de cealaltă parte a graniţei, pe teritoriul Rusiei, dar artileria ucraineană nu are o rază de acţiune suficientă pentru a le lovi, iar dronele ucrainene sunt doborâte de antiaeriana rusă, relatează Agerpres.

Kostiantin Maşoveţ confirmă că Rusia acumulează forţe în zonă pentru a încerca să înainteze, dar oraşul Harkov cel puţin deocamdată nu este ameninţat.

În schimb, în provincia estică Doneţk, zona dintre oraşul Pokrovsk, aflat sub control ucrainean, şi oraşul Avdiivka, ocupat de armata rusă, continuă să fie sectorul de front unde se dau luptele cele mai intense. Localităţile Pokrovsk şi Toreţk sunt probabil următoarele obiective ale Rusiei, dar bariere naturale formate din canale şi râuri le-ar putea îngreuna înaintarea.

Cel mai mare pericol, bombele aeriene ghidate şi drone explozive

Potrivit unui expert militar ucrainean, Oleksandr Kovalenko, trupele ucrainene trebuie să contracareze ameninţarea crescândă reprezentată de bombele aeriene ghidate şi de micile drone explozive, trupele ruse lansând zilnic circa 250 de astfel de drone, faţă de aproximativ 150 la începutul anului, iar numărul bombelor glisante cu mare putere distructivă lansate de bombardierele ruseşti Sukhoi SU-34 a ajuns la peste 3.500 în perioada scursă din iunie anul trecut.

Într-un interviu publicat marţi de Reuters, ministrul ucrainean al apărării, Rustem Umerov, a afirmat că Ucraina va primi curând primele avioane de vânătoare F-16, dar aproximativ jumătate din ajutorul militar occidental de care are mare nevoie soseşte cu întârziere şi a estimat că Rusia se pregăteşte să deschidă încă un front în nordul Ucrainei, în regiunea Sumî.

Schimburile de prizonieri au fost suspendate

Pe de altă parte, comisarul rus pentru drepturile omului, Tatiana Moskalova, a acuzat miercuri Ucraina pentru suspendarea schimburilor de prizonieri, ca urmare a „noilor condiţii născocite de Kiev”, fără a le preciza.

Ultimul schimb de prizonieri de război între Rusia şi Ucraina a fost în februarie. Totuşi, potrivit responsabilei ruse, oficiali din cele două ţări continuă să viziteze prizonierii deţinuţi de cealaltă tabără pentru a monitoriza respectarea drepturilor acestora.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite