Rusia amână vizita lui Serghei Lavrov în Grecia ca urmare a unui scandal diplomatic

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Data planificatei vizite a ministrului  rus de Externe, Serghei Lavrov, în Grecia, prevăzută pentru toamna acestui an, nu mai este potrivită. Afirmaţia a fost făcută joi de ambasadorul Rusiei la Atena, după cum a relatat agenţia TASS, citată de Reuters, şi vine în contextul unui scandal diplomatic iscat între Grecia şi Rusia.

Săptămâna trecută, Atena a anunţat că a expulzat doi diplomaţi ruşi şi că le-a interzis altor doi să intre pe teritoriul grec, pentru tentativă de mituire a unor oficiali greci şi de incitare la demonstraţii în vederea împiedicării unui acord în urma căruia Macedonia ar avea calea deschisă pentru a adera la NATO.

Este vorba despre înţelegerea la care au ajuns Grecia şi Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei (FYROM) cu privire la denumirea acesteia din urmă. Odată cu acest acord, în urma căruia FYROM se va numi Macedonia de Nord, în timp ce regiunea greacă din nord va fi denumită în continuare Macedonia, este eliminată disputa privind numele Macedoniei, care a împiedicat aderarea acestei ţări la NATO şi Uniunea Europeană.

Scandalul diplomatic a izbucnit după ce Grecia l-a invitat, luna trecută, pe Serghei Lavrov să vină în vizită în septembrie. 

Pe de altă parte, Ministerul elen de Externe i-a cerut miercuri Rusiei să nu se mai amestece în afacerile interne ale Greciei şi să trateze cu respect această ţară, după ce Moscova a ameninţat Atena cu consecinţe grave ale deciziei acesteia de expulzare a doi diplomaţi ruşi.

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite