Rusia acuză Occidentul că rescrie istoria în mod catastrofal şi îi cere să nu exagereze importanţa Debarcării din Normandia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Arhivă
FOTO Arhivă

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe a transmis miercuri Occidentului să nu „exagereze“ importanţa Debarcării din Normandia, petrecută la 6 iunie 1944, şi nici să nu „minimalizeze“ rolul Uniunii Sovietice în înfrângerea Germaniei naziste.

„Aportul aliaţilor în victoria împotriva celui de-al Treilea Reich este clară. Dar nu trebuie să se exagereze şi minimalizeze în acelaşi timp semnificaţia eforturilor titanice ale Uniunii Sovietice“, a declarat Maria Zaharova, citată de AFP.

Precizând că Adolf Hitler nu ar fi fost învins fără participarea Uniunii Sovietice şi aducând omagii victimelor celui de-al Doilea Război Mondial, ea a denunţat o „rescriere catastrofală a istoriei“. În opinia ei, această rescriere dă impresia că Statele Unite şi aliaţii lor au avut cel mai important rol în căderea regimului lui Hitler.

„Debarcarea din Normandia nu a avut o influenţă decisivă asupra finalului celui de-al Doilea Război Mondial“, a insistat Zaharova, susţinând că această conflagraţie şi-a cunoscut deznodământul prin victoriile obţinute de Armata Roşie la Stalingrad şi Kursk.

Donald Trump, Emmanuel Macron, regina Elisabeta a II-a şi 300 de veterani au dat startul miercuri, la Portsmouth, în sudul Angliei, celebrărilor cu prilejul celei de-a 75-a aniversări a Debarcării din 6 iunie 1944. Acestea vor continua joi în Franţa.

Absent la evenimentele organizate în Anglia şi Franţa, preşedintele rus Vladimir Putin denunţă de mai mulţi ani faptul că Occidentul nu ia în considerare sacrificiile considerabile ale sovieticilor în înfrângerea naziştilor.

Amintirea „Marelui Război pentru Apărarea Patriei“, numele dat de propaganda de la Moscova conflictului armat dintre URSS şi Germania nazistă, rămâne o sursă de mândrie în Rusia şi constituie un pilon esenţial al patriotismului promovat de Kremlin.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite