FOTO VIDEO Donald Trump participă alături de Regina Elisabeta la ceremoniile care marchează Debarcarea din Normandia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO AFP
FOTO AFP

Lideri mondiali, inclusiv preşedintele american Donald Trump, s-au alăturat Reginei Elisabeta, pentru a comemora a 75-a aniversare a Debarcărilor din Normandia, scrie BBC.

GALERIE FOTO

Theresa May găzduieşte 15 lideri mondiali pentru a onora cea mai mare operaţiune terestră, aeriană şi navală din istorie.

Reprezentanţi ai fiecărei ţări care a luptat alături de Regatul Unit participă la ceremonie. 

Ajungând la sfârşitul vizitei sale de stat de trei zile, Marea Britanie a spus că este nerăbdător să marcheze ceea ce „e posibil să fi fost cea mai măreaţă bătălie din istorie“.

Ţările reprezentate la eveniment au căzut de acord asupra unei declaraţii comune, prin care se angajează ca „teroare de neimaginat“ a celui de-Al Doilea Război Mondial să nu se mai repete.

În documentul intitulat „Proclamaţia Zilei Z“, cei 16 semnatari – inclusiv Marea Britanie şi SUA – promit că vor colabora pentru „a rezolva tensiunile internaţionale în mod paşnic“.

Premierul Marii Britanii se va folosi de această ocazie pentru a face apel la unitatea Occidentului în combaterea noilor ameninţări la adresa securităţii.

Joi, sunt plănuite ceremonii pentru marcarea a 75 de ani de la Debarcările din Normandia – începutul campaniei de a elibera nord-vestul Europei de nazişti.

Alături de May şi Trump, sunt prezenţi şi preşedintele francez Emmanuel Macron, cancelarul german Angela Merkel, precum şi prim-miniştrii Australiei, Belgiei, Canadei, Cehiei, Danemarcei, Greciei, Luxemburgului, Olandei, Norvegiei, Noii Zeelande, Poloniei şi Slovaciei.

La evenimentul din Portsmouth vor participa şi membri ai forţelor armate, precum şi peste 300 de veterani cu vârsta de peste 90 de ani.

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite