Flota rusă de la Marea Neagră pregăteşte o blocadă, anunță Ministerul britanic al Apărării

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Rusia a trimis o corvetă modernă să patruleze în Marea Neagră în contextul ieșirii din acordul privind exportul cerealelor ucrainene, ceea ce poate indica o creștere potențială a riscurilor de incidente în regiune, se arată în cea mai recentă a evaluare a serviciilor britanice de informații, preluată de European Pravda.

Corveta Serghei Kotov patrulează în sudul Mării Negre FOTO Profimedia
Corveta Serghei Kotov patrulează în sudul Mării Negre FOTO Profimedia

Corveta modernă a Rusiei "Serghei Kotov" patrulează deja pe traseul dintre Bosfor şi oraşul-port ucrainean Odesa, într-o schimbare de postură și probabil ca măsură menită să impună o blocadă asupra trecerii cerealelor ucrainene prin porturi, după ce Rusia s-a retras din acordul cerealelor.

Potrivit evaluării analiștilor, „există o posibilitate realistă că aceasta va face parte dintr-un grup însărcinat să intercepteze navele comerciale despre care Rusia crede că se îndreaptă spre Ucraina".

Inițiativa Grânelor prin Marea Neagră a fost în măsură să tempereze riscul izbucnirii ostilităților în regiune, iar „acum există potențialul ca intensitatea și amploarea violențelor în zonă să crească”, a concluzionat Ministerul Apărării în ultimul său raport privind evoluția războiului.

Secretarul de externe britanic James Cleverly a avertizat marţi că "Marea Britanie consideră că Rusia îşi poate escalada campania de distrugere a exporturilor alimentare din Ucraina vizând nave civile în Marea Neagră".

Kremlinul a anunțat marți că este exclus, pentru moment, ca Moscova să mai participe la acordul de export al cerealelor prin Marea Neagră până când interesele rusești nu vor fi respectate.

Mediat de ONU și Turcia, acordul a permis exportul în condiții de siguranță a 33 de milioane de tone de grâu, porumb și alte cereale, cu o treime mai puțin decât în mod normal. Însă, de o săptămână încoace, nu mai este în vigoare, fiind denunțat în cele din urmă de Rusia după ce îl împiedicase constant cu blocaje navale și inspecții îndelungate Odată cu retragerea din acord, Moscova s-a dedat unui val de atacuri cu drone și rachete asupra porturilor cărora le promisese pace.

Potrivit unor oficiali ucraineni, peste 60.000 de tone de cereale au fost distruse de ruși în ultima săptămână. Rușii au nimicit totodată un terminal de cereale deținut de unul dintre cei mai mari producători și exportatori agricoli din Ucraina, Kernel.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite