Regiunea Zaporojie, vizată de cel mai mare atac de la începutul invaziei ruse în Ucraina

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Forţele ruse şi-au intensificat, vineri dimineață, atacurile în regiunea Zaporojie, în sud-estul Ucrainei, unde se află cea mai mare centrală nucleară din Europa, ocupată de Moscova încă de la începutul războiului.

Sirenele antiaeriene au răsunat în majoritatea regiunilor Ucrainei FOTO EPA-EFE
Sirenele antiaeriene au răsunat în majoritatea regiunilor Ucrainei FOTO EPA-EFE

Explozii au fost auzite în mai multe zone ale regiunii, inclusiv în oraşul Zaporojie. Forţele ruse au atacat în special infrastructura energetică din Zaporojie, lovind oraşul de 17 ori într-o singură oră. Potrivit secretarului Consiliului local, acesta este cel mai mare număr de atacuri lansate de Rusia asupra Zaporojie de la începutul războiului, declanșat de Vladimir Putin la 24 februarie 2022.

Regiunea vecină Dnipropetrovsk și regiunea central-vestică Vinnița au fost de asemenea vizate de atacuri ale forțelor ruse, transmite Agerpres.

Serhii Lisak, şeful administraţiei militare din Dnipropetrovsk, a lansat un apel către locuitorii din regiune să nu se apropie de obiectivele de infrastructură critică şi să nu publice date privind consecinţele atacurilor şi ale operaţiunilor de apărare antiaeriană.

Invadatorii ruși şi-au intensificat ofensiva asupra Ucrainei în ultimele zile, cu mai puţin de două săptămâni înainte de împlinirea unui an de la începutul războiului.

Cele mai grele lupte au loc în regiunile Donețk și Lugansk, din estul Ucrainei.

Comunitatea internaţională şi-a manifestat îngrijorarea faţă de atacurile din Zaporojie, unde centrala nucleară a fost deconectată de la sistemul energetic.

Directorul general al agenţiei atomice Rosatom, Aleksei Lihaciov, s-a întâlnit joi cu şeful Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), argentinianul Rafael Grossi, pentru a discuta pe tema creării unei zone de securitate în jurul centralei de la Zaporojie.

Într-un scurt mesaj publicat pe Telegram, Rosatom a confirmat că părţile nu au ajuns la niciun acord în acest sens.

Alertele de atac aerian au fost activate în noaptea de joi spre vineri în majoritatea regiunilor ucrainene. Armata rusă a vizat mai ales obiective de infrastructură cu rachete şi drone kamikadze lansate dinspre Crimeea, anexată de Moscova în 2014, respectiv Marea Azov.

Sirenele antiaeriene au răsunat din nou vineri dimineaţă, iar autorităţile ucrainene le-au transmis locuitorilor să se ascundă în adăposturi din cauza depistării unui avion AWACS A-50U pe care Rusia îl ridică de regulă în aer pentru a detecta ţinte.

Cel puţin zece rachete au lovit oraşul Harkov, al doilea ca mărime din Ucraina, ceea ce a dus la întreruperea alimentării cu energie electrică în unele zone.

„Ocupanţii au lovit infrastructura critică. Au fost aproximativ 10 explozii”, a declarat guvernatorul regiunii cu acelaşi nume, Oleh Sinehubov.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite